MEĐUNARODNI ODNOSI

VIŠE O BREXITU Britanski veleposlanik držao predavanje studentima

Britanski veleposlanik Andrew Dalgleish vodio je predavanje o kontekstu Brexita i povijesnim običajima u Ujedinjenom Kraljevstvu u prostorijama Sveučilišta u Dubrovniku.

Brexit kao prva takva pojava uživa popriličnu medijsku pokrivenost. Ujedinjeno Kraljevstvo postavilo je primjer u Europskoj uniji kao prva država članica koja je odlučila istupiti iz članstva. Samoj odluci parlamenta prethodio je referendum gdje je glasačko tijelo bilo gotovo jednako podijeljeno. Na kraju, tek nešto manje od 52 posto glasača bilo je za izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije čime su započeti pregovori o uvjetima izlaska.

U sklopu britanske političke tradicije takva odluka nije bez povijesne podloge, pojašnjava Dalgleish koristeći primjer kralja Henrika.
'Henrik je pisao papi Klementu moleći za poništenje braka s Katarinom Aragonskom.' To je bilo par godina nakon vjenčanja, stoga je papa odgovorio negativno. Henrik je tome odgovorio 'Ja sam kralj Engleske!' na što je papa uzvratio 'Ja sam papa!'. Nakon toga Henrik je sebe učinio čelnikom katoličke Crkve u Engleskoj i odvojio je Englesku od rimokatoličke Crkve. Kraljica je i danas čelnica Crkve. Zašto vam sve ovo govorim? Zato jer pokazuje što se događa kada engleski kralj traži stranu vlast za neki ustupak, a ta vlast to odbije.'

Štoviše, može se zaključiti kako je sam referendum bio više formalnost nego izravno odlučivanje naroda, jer kako kaže Dalgleish, parlament ima konačnu riječ u svim obvezujućim odlukama.
'Parlament je suveren. Što to znači u praksi? U Ujedinjenom Kraljevstvu prema ustavu to znači da što god parlament prema svojim pravilima odluči je zakon. Ne postoji nikakva ustavna zaštita od parlamenta. To je suverenost parlamenta. U međuvremenu se to nešto promijenilo jer smo prihvatili Konvenciju za zaštitu ljudskih prava, ali ako parlament kaže da će ignorirati Konvenciju i europsko pravo, to postaje zakon. Postoji samo jedna sigurnosna mjera, a to je da kralj ili kraljica mora potpisati svaki zakon.'

Na upit postoji li šansa za bilo kakvo poništavanje Brexita, Dalgleish je skeptičan.
'U teoriji postoji jer smo demokracija. Praktično govoreći, mislim da se to neće dogoditi. Kada bi se parlament predomislio i rekao kako su oni suvereni a ne narod, te poništio referendum onda biste možda vidjeli revoluciju u Ujedinjenom Kraljevstvu po prvi put.'

Ipak, prerano je za zaključiti kakav će utjecaj britanska odluka imati na budućnost Europske unije i njene unutrašnje politike jer se radi o političkom presedanu u tvorevini koja možda i nije administrativno stabilna koliko bi trebala biti.

Đivo Glanz

Komentiraj članak

Komentari