Geomagnetska oluja

Sunce se probudilo, stižu problemi

Neobično velika eksplozija na Suncu, koju je u utorak primjetila NASA, mogla bi uzrokovati smetnje u satelitskoj komunikaciji i električnoj energiji na Zemlji u idućih dan ili dva, tvrde NASA-ini službenici.

Sunčeva eksplozija u svemir je otpustila radijacijsku oluju, kakva nije viđena od 2006. godine, a vjerojatno će dovesti do geomagnetičke olujne aktivnosti koja će potrajati bar do četvrtka, ističu američki meteorolozi.

Zabilježena eksplozija kombinacija je vatrene Sunčeve zrake, koronalnog masivne erupcije i manje radijacijske oluje. "Bilo je vrlo dramatično," kazao je Bill Murtagh iz Nacionalnog instituta za vremenske prilike u SAD-u.

NASA upozorava kako, iako je eksplozija bila zanimljiva za vidjeti, nije upućena direktno prema Zemlji, stoga ne treba očekivati velike posljedice, iako bi geomagnetska oluja mogla dosegnuti "umjereno snažan" nivo.

Posljednjih desetljeća, ističu stručnjaci, Sunce je mirovalo, no ove eksplozije govore kako se ono ponovno budi i vraća u svoje uobičajeno aktivno stanje.Geomagnetska oluja mogla bi uzrokovati smetnje u sustavima za napajanje električnom energijom, satelitskoj komunikaciji, ali i u letovima. Naime, većina zrakoplova koja putuje preko Sjevernog pola u slučaju takve oluje morala bi biti preusmjerena, kako ne bi došlo do prekida u komunikaciji.

Posebno bi do izražaja mogla doći polarna svjetlost na oba pola.

Komentiraj članak

Komentari