Politika

Vesna Pusić ipak ide kod predsjednice Grabar Kitarović, želi spriječiti veliki skandal

Kako to da se HNS-ova potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić odlučila odazvati pozivu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na konzultacije u Ured predsjednice? Znakovito, Pusić nije pohitala na Pantovčak na prvi mig, već je predloženi termin odgodila za sljedeći tjedan.

Poruka je to SDP-u i premijeru Zoranu Milanoviću. Kako doznajemo od izvora bliskog vrhu HNS-a, koji je dobro obaviješten i o situaciji u diplomatskim krugovima, Pusić je de facto ucijenjena i ovisi o Milanovićevoj odluci hoće li HNS staviti kao koalicijske partnere na listu na parlamentarnim izborima ili ne.

''S druge strane, Vesni Pusić je jasno da se mora odazvati na ovakav tip poziva predsjednici, iako će ju u SDP-u gledati ispod oka. Zato se nije odazvala na poziv prvi dan, nego je odgodila, ali će ipak doći. A zašto će doći? Razlog nije podrška predsjednice koja joj je potrebna za potencijalnu kandidaturu za glavnog tajnika UN-a. Pusić dolazi jer zna da bi neodlazak bio skandal na koji se ne bi dobro gledalo izvan hrvatskih granica, u inozemnim diplomatskim krugovima. Vesna Pusić kao ministrica mora komunicirati s ljudima iz EPP-a, koji također komuniciraju i s predsjednicom. Nadalje, Kolinda nije omražena u međunarodnim političkim krugovima na onakav način kako je tretiraju domaći mediji. Upravo suprotno, diplomati imaju pozitivan odnos prema njoj i poštovanje'', kaže nam naš izvor.

Također, predsjedničin životopis je teško usporediti s diplomatskim životopisom ministrice i ostalih naših MVP-ovaca, izuzev Ivana Šimonovića. Tako da bi, napominje naš izvor, odbijanje odlaska na Pantovčak bilo primljeno s iznenađenjem.

''Jer, za razliku od Milanovića, Vesna Pusić komunicira s međunarodnom zajednicom i važno joj je što misle njeni kolege. Milanović je čovjek koji ne komunicira s kolegama. Pa pogledajte samo kako se, pisao je o tome Novi list, srbijanskom premijeru deset dana nije htio javiti na telefon. To će Hrvatsku koštati'', govori nam izvor.

''Pusić daje blesave izjave o Kolindi, koja joj pak ide na ruku''

Čelnica HNS-a sada pokušava balansirati između premijera i predsjednice. Tako je, istovremeno s najavom da će doći na Pantovčak, u Globusu izjavila kako je Kolinda Grabar-Kitarović Karamarkova lutka na koncu i kako se treba otrgnuti od HDZ-a.

''Pa je u međuvremenu dala ovu potpuno blesavu izjavu. To je hrpa potpunih gluposti. I to je paradoksalno zato što joj predsjednica, otkad je preuzela dužnost, ide strašno ide na ruku. Predsjednica je pokušala spriječiti izbijanje sukoba između Zrinjevca i Pantovčaka. Prihvatila je, ne samo diplomate za koje je zatražen agreman, nego je prihvatila da se u ovoj godini imenuje relevantna skupina novih veleposlanika. Nije napravila ono što je napravio Josipović kad je preuzeo vlast, da je zaustavio imenovanja i čekao smjenu vlasti, nego je napravila ovaj korak. No predsjednica je htjela štititi najbolje diplomate i veleposlanike koji su mimo političkih kriterija imenovani za veleposlanička mjesta. Nastoji osigurati da se smjena obavi u najpovoljnijem razdoblju za smjenu. Većina tih ljudi ima djecu u školi, najzgodnije vrijeme za smjenu je srpanj ili kolovoz'', pojašnjava naš izvor.

Problem je, napominje izvor, što Vesna Pusić na svakom koraku zapravo pokušava diskreditirati predsjednicu. Međutim, za razliku od Milanovića, Vesni Pusić je jasno da Kukuriku koalicija gubi izbore.

''Tako da ona nije tako vatrena i žestoka kao što je Milanović u tom cijelom tom sukobu, međutim unatoč tome ona pokušava zbrinuti svoj stranačke ljude kroz koaliciju. Ne treba se dodvoravati predsjednici, ali bi trebala biti jednako korektna prema njoj, kao što je predsjednica prema njoj kao ministrici'', zaključuje naš izvor.

Komentiraj članak

Komentari