2X1 komunikacije

VELIKI USPJEH DOMOLJUBNE KOALICIJE: HDZ u I. izbornoj jedinici jači od SDP-a, poznati rezultati za cijelu Hrvatsku

Agencija 2x1 komunikacije provela je posljednje istraživanje po izbornim jedinicama. Tako je u I. izbornoj jedinici prema ovom istraživanju HDZ odnio tijesnu prednost ispred SDP-a. Gledajući ukupno, HDZ-ova koalicija prema istraživanjima koje je provela ova agencija osvaja najviše mandata u idućem sazivu Hrvatskog sabora.

Anketa je napravljena u srpnju na 1444 ispitanika. I. izborna jedinica obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba.

Prema istraživanju, HDZ je vodeća stranka, a za nju bi se na parlamentarnim izborima odlučilo 24,93% građana. SDP nije daleko, i ima podršku 24,86% anketiranih. Na trećem mjestu nalazi se Živi zid s 5,75% podrške. Četvrti je ORaH za koji bi se odlučilo 5,33% anketiranih. Slijedi Bandić Milan 365 s 4,85% podrške. Nakon toga idu HNS (4,85%), HSS (2,70%), Laburisti (2,63%), HSU (2,22%), HSP AS i HSLS po 2,01% te drugi. Neodlučnih je 11,22%.

Kada su u pitanju koalicije, HDZ je također u prednosti. Tako koalicija HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS-HSLS-HRAST ima podršku 32,89% građana. Za koaliciju SDP-HNS-HSU-IDS odlučilo bi se 31,93% ispitanih.

Iz I. izborne jedinice prag prelaze samo četiri koalicije ili stranke. Domoljubna koalicija osvaja šest mandata, kao i Kukuriku koalicija. Živi zid i ORaH iz I. izborne jedinice po ovom istraživanju imaju po jedno mjesto u Saboru.Dodajmo da je u dosadašnjim istraživanjima Domoljubna koalicija osvojila većinu u osam izbornih jedinica, a Kukuriku u samo dvije, što možete vidjeti po karti.

U sklopu istraživanja provjereno je i koji je političar popularniji, Tomislav Karamarko ili Zoran Milanović. Predsjednik HDZ-a i u ovom segmentu ima prednost, jer se za Karamarka odlučilo 23,06% ispitanih. Predsjednik SDP-a i Vlade izbor je za 22,23% anketiranih. Odgovor "Niti jedan" dalo je 32,69% ispitanih. Neodlučno je 22,02% anketiranih.

Nakon istraživanja koje je agencija 2x1 komunikacije provela u svih deset izbornih jedinica, proizlazi da Domoljubna koalicija osvaja 68 mandata. Kukuriku koalicija prema ovom istraživanju ne može se radovati, jer osvaja 56 mandata. Treća politička snaga u Hrvatskoj je Živi zid koji osvaja osam mandata. Na četvrtom mjestu nalazi se HDSSB koji osvaja četiri mandata. Reformisti, Nezavisna lista, Bandić Milan 365 i ORaH dobivaju po jedno zastupničko mjesto.Komentiraj članak

Komentari