Na Poljani Ruđera Boškovića

Veličanstvenim Chopinovim koncertom za glasovir i orkestar otvoren glazbeni program Igara

Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem šefa dirigenta Varšavske filharmonije Antonija Wita te pijanist Peter Jablonski spektakularnim su koncertom u sklopu VIP programa dostojno obilježili Mahlerovu 100-godišnjicu smrti i otvorili glazbeni program 62. Dubrovačkih ljetnih igara, sinoć, 11. srpnja na Poljani Ruđera Boškovića.

Chopinov 2. koncert za glasovir i orkestar izveli su Zagrebačka filharmonija  i miljenik glazbenih kritičara diljem svijeta, švedski pijanist poljskog podrijetla Peter Jablonski  koji je svirao na koncertnom glasoviru Yamaha, donaciji japanske vlade Ljetnim igrama. U drugom dijelu koncerta Zagrebačka filharmonija je oduševila publiku izvedbom Mahlerove Pete simfonije koja je zasluženu popularnost dosegla 1971. kada je stavak Adagietto prožeo kultni film “Smrt u Veneciji” talijanskog redatelja Luchina Viscontija.  Dubrovačka publika je sinoć mogla spoznati zašto je i veliki Herbert von Karajan bio očaran ovim djelom za koji je rekao da pruža 'izvantjelesno iskustvo'.

Atraktivnost i kvalitetu programa i ovih vrhunskih glazbenika publika je prepoznala, tako da se sinoć na Boškovićevoj poljani tražila karta više. Izvrstan početak festivalske sezone Ljetne igre su priredile u suradnji s Poljskim veleposlanstvom u RH.

Komentiraj članak

Komentari