Zdravlje

Veće grudi - veći rizik za rak dojke?

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako su žene s velikim grudima sklonije razvoju raka dojke.

Studija u kojoj je sudjelovalo 16,000 žena je otkrila da su genetske mutacije povezane s veličinom dojki, također povezane i sa spomenutom bolešću, prenosi ordinacija.hr

Istraživači su uvjereni kako su neke od spomenutih mutacija uključene u reguliranje ženskog spolnog hormona estrogena. Ovaj proces može izazvati rast dojki, ali i tumora.

Iako su dosadašnja istraživanja povezivala gustoću tkiva dojki s povećanim rizikom od karcinoma, najnovija je studija po prvi puta potvrdila povezanost potencijalno smrtonosne bolesti i veličine grudi.

Svakog dana šest žena u Hrvatskoj saznat će da boluje od raka dojke. Godišnje je to više od 2 tisuće, dok je prije samo 40 godina broj novooboljelih bio gotovo 3 puta manji.

Unatoč uznapredovalim metodama liječenja, rak dojke  je i dalje najčešći pojedinačni uzrok smrti u žena u dobi od 35. do  69. godine. Ovi podaci upućuju na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

Iako neke faktore nije moguće kontrolirati, postoje mjere koje svaka žena može poduzeti kako bi smanjila rizik razvoja raka dojke. Neke mjere je lakše provesti u praksu, neke teže, ali svaki napor u pozitivnom smjeru se isplati.

Komentiraj članak

Komentari