Zdravlje na prvom mjestu

Važno upozorenje za sve one koji uzimaju analgetike!

Njemački institut za kvalitetu i efikasnost zdravstvene skrbi (IQWiG) upozorava osobe koje pate od migrena da ne pretjeruju s korištenjem sredstava protiv bolova i da ih ograniče na najviše deset dana mjesečno.

Prekomjerna upotreba analgetika može dovesti do kroničnih svakodnevnih glavobolja, upozoravaju stručnjaci iz institucije čija je zadaća osiguravanje neovisnih i provjerenih zdravstvenih informacija. 

Migrene mogu značajno ograničiti svakodnevne aktivnosti i prati ih pulsirajuća prodorna bol u dijelu glave te često mučnina ili povraćanje kao i osjetljivost na zvuk i svjetlo. Simptomi mogu trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.

IQWiG ističe da, osim od teških simptoma, osobe koje imaju od migrena pate i od strahova od budućih napada što predstavlja dodatni teret te izaziva zabrinutost oko toga kako će migrene utjecati na život i radne obveze.

Osobama koje pate od migrena može pomoći kognitina bihevioralna terapija ili autogeni trening te aerobne vježbe, podsjeća IQWiG. Pomažu i grupe za potporu.

Tijekom napada migrene bolesnici trebaju ležati u tamnoj i tihoj sobi i koristiti hladne obloge. Bolove djelomično mogu ublažiti razni analgetici, a ako nisu dovoljno jaki onda su na raspolaganju triptani koji izazivaju sužavanje krvnih žila u mozgu i blokiranje puteva kojima se prenosi bolni signal.

Komentiraj članak

Komentari