Požar u Župi Dubrovačkoj

Požar u Platu ugašen, opožareno 450 hektara trave i niskog raslinja (FOTO/VIDEO)

NAJNOVIJE: Požar na otvorenom prostoru na području Župe Dubrovačke kod Plata uz državnu granicu sa BiH, proglašen je ugašenim. Opožareno je 450 hektara trave i niskog raslinja, od čega je 320 ha na hrvatskom terotoriju

Subota, 11.kolovoza

Kanaderi su s dolaskom noći napustili požarište, no svi su vatrogasci i dalje na terenu. Problem predstavlja dio požara koji je prešao granicu na teritorij Bosne i Hercegovine, gdje se proširio s područja Župe dubrovačke. Taj bi krak u naletu bure mogao zaprijetiti i gradu Dubrovniku, potvrdio je Simović. 

U tom bi slučaju probio Malašticu i krenuo na Postranje, čime bi se stvorila velika fronta kao i 2007. godine.

'Svi su vatrogasci na terenu i na pozicijama koje smo dogovorili. Spremni smo i za jutro ukoliko po noći stvari krenu krivo. Kanaderi će odmah gasiti. Ne mogu tvrditi kako se neće ponoviti 2007., ali sve ćemo poduzeti i sve već jesmo napravili da se to ne dogodi. Spriječili smo da požar dođe do mora,' rekao je Simović.

Prema posljednjim informacijama iz Državnog ureda za zaštitu i spašavanje, gašenje požara otvorenog prostora na području Župe Dubrovačke, Plat i dalje je u tijeku. Požarom je zahvaćena šuma i nisko raslinje. Požar gasi oko 120 vatrogasaca sa 29 vozila.
U gašenju  su sve do noći sudjelovale i zračne snage.

Požar u Župi dubrovačkoj koji je nakon dugih 12 sati stavljen pod nadzor bio je zaista dramatičan, no kuće su obranjene, a ozlijeđenih nema.

Požar se približio kućama na svega nekoliko metara, a dubrovački vatrogasci nadljudskim su ih naporima spašavali još od jedan sat poslije ponoći.

Jadranska magistrala nakon nekoliko je sati ponovno otvorena za promet. Jedan je kanader preusmjeren u Komin, gdje je požar i dalje aktivan, dok je drugi ostao gasiti požar iznad Plata. Tamošnji stanovnici u panici su promatrali kako im se buktinja primiče, dok je cijelo područje Konavala satima bilo bez struje.

Možemo reći sa sigurnošću da su požar uzrokovali gromovi. Požar je započeo ispod dva dalekovoda, iznad novoizgrađene trafostanice u Platu, izjavio je Silvio Nardelli  za HRT. 

Promet prema Zračnoj luci bio je potpuno zatvoren iza 9 sati, potvrđeno je iz dubrovačke policije. Nakon otvaranja Jadranske turističke ceste ponovno se normalizirala situacija u dubrovačkoj Zračnoj luci u Čilipima.

Prema riječima direktora Zračne luke Dubrovnik, Roka Tolića, došlo je do određenih ali ne značajnih kašnjenja osim na letovima za Stockholm i Birmingham koji su kasnili 40-ak minuta, ali su kapetani zrakoplova odlučili čekati putnike.

Tolić je zahvalio i svim brodarima koji su bili spremni putnike iz Dubrovnika, odnosno Župe Dubrovačke, brodovima prevesti do Cavtata kako bi mogli stići u Zračnu luku. Ponovno je upozorio na problem Jadranske turističke ceste koja je jedina poveznica između Dubrovnika i Zračne luke u Čilipima.


Petak, 10.kolovoza
Na terenu su trenutačno tri vozila JVP Dubrovnik, kao i sve raspoložive snage drugih okolnih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Poseban problem predstvalja bura, čiji su udari na momente gotovo olujni, što umnogome otežava gašenje. Prema informacijama sa terena, vatra nošena jakim vjetrom počinje ugrožavati i kuće.
- Kuće su bile ugrožene, vatra je zahvatila 10-tak hektara tog područja. Međutim, brzom reakcijom svih vatrogasaca os Slanoga do Grude, uspjeli smo galokalizirati oko 4 sata i potom ugasiti rano jutros – izjavio je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović.
Sve raspoložive vatrogasne snage i dalje ostaju u Platu kako bi zaustavili požar, jer u slučaju okretanja vjetra još uvijek postoji opasnost za naselje.U gašenju sudjeluju DVD Župa dubrovačka, interventna državna vatrogasna postrojba, javne vatrogasne postrojbe iz Dubrovnika, Dubrovačkog primorja i Konavala, dobrovoljna vatrogasna društva iz Slanoga i Čilipa, kao i sami mještani.

Požarom je zahvaćena šuma i nisko raslinje. Požar iz zraka gasi dva kanadera.

Prema posljednjim informacijama, zatvoren je promet magistralom, traži se pojačanje u ljudstvu i tehnici, a požar se nošen vjetrom širi prema Solinama.

Komentiraj članak

Komentari