UZDRMALE SVIJET Pogledajte sve nuklearne eksplozije u svijetu - od 1945. godine

Na dan 16. srpnja 1945., eksplodirala je prva nuklearna bomba u pustinji New Mexico, a od tog prvog testiranja, bilo je više od 2000 nuklearnih detonacija diljem svijeta čiji su provoditelji osam zemalja u svijetu.

Ponekad je teško steći dojam globalnog utjecaja koje su one imale, a serija karti Petar Atwood Projectsa pokazuje svaku eksploziju u 3D krajoliku te nam približava njihove razmjere, piše Express.

Gledajući kartu svijeta, može se vidjeti globalna skala nuklearnog testiranja s detonacijama na svakom kontinentu osim njih dva - Južnoj Americi i Antarktici. Većinu nuklearnih testiranja provele su dvije zemlje - SAD i SSSR. 

Nevada, SAD 

Ovo je mjesto gdje je najveći broj nuklearnih bombi testirano, a nalazi se oko 130 kilometara od Las Vegasa. Tamo je provedeno ukupno 928 testiranja u razdoblju od 1951. do 1992., a iako je mjesto detonacija u pustinju, njihove posljedice su se osjetile i puno dalje - turisti u Las Vegasu su mogli vidjeti oblake u obliku gljiva iz kako se izdižu iznad pustinje s prozora svojih hotelskih soba. Godine 1962. Sedan test je proizveo ogroman oblak radioaktivne prašine koju je vjetar nosio diljem SAD-a, što je povećalo razinu radioaktivnosti u zrak u udaljenim gradovima poput Chicaga. Osim SAD-a, na toj je lokaciji provedeno i 24 britanska testiranja.

Pacific Proving Ground, Marshallovi otoci 

Neka su nuklearna testiranja bila prevelika da bi se provela u Nevadi, pa su napravljena na Marshallovim otocima, američkom teritoriju u Južnom Pacifiku. Tamo je SAD proveo 106 testiranja, a ona su uključivala i prva testiranja hidrogenske bombe te Castle Bravo, najveću nuklearnu bombu ikad testiranu snage 15 megatona, 1000 puta jaču od one bačene na Hirošimu. Neka od ovih testiranja proizvele su radijaciju koja je uzrokovala zdravstvene probleme stanovništvu obližnjih otoka, a osjećaju ih i danas.

Semipalatinsk, Kazakhstan

 Ovo je bilo mjesto najvećih sovjetskih testiranja, pa je nazvano tzv. "poligonom" gdje je SSSR razvijao svoje nuklearno naoružanje od 1949. do 1991., sve do raspada te države i stjecanja nezavisnosti Kazahstana.

Novaya Zemlya, Rusija 
 
Sekundarna lokacija testiranja SSSR-a bio je arhipelag u Arktičkom oceanu. Tamo je provedeno 224 testiranja, uključujući i najjače nuklearno oružje ikad detonirano - Tsar Bomba snage 50 megatona, tri puta jača od najveće američke bombe te 3000 puta jača od one bačene na Hirošimu. 

Francuska Polinezija  

Nakon SAD-a i SSSR-a, država odgovorna za najviše nuklearnih testiranja je Francuska. Ona je provela 217 testova od 1960. do 1996., najviše u Francuskoj Polineziji te s pokojim testiranjem u Alžiru. Kao i kod američkih testova u Pacifiku, postojale su zdravstvene posljedice za stanovništvo.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari