KULTURA

UZ PRVU DRAMSKU PREMIJERU NA IGRAMA Redatelj Magelli objasnio zašto je Hamlet uvijek aktualan

Ova premijera je centralni događaj jubilarnog festivala, rekla je intendantica Dubrovačkih ljetnih igara Dora Ružjak Podolski na konferenciji za novinare koja se danas održala ususret predstavi Hamlet.

Pretpremijera predstave održat će se 26. srpnja, a premijera 27. srpnja na Lovrijencu. Predstava je na programu do 31. srpnja, a sve izvedbe su rasprodane.

Uz Ruždjak Podolski predstavu su najavili  njen pomoćnik za dramski program Saša Božić, redatelj predstave Paolo Magelli, dramaturginja Željka Udovičić Pleština i članovi Festivalskog dramskog ansambla.

"Iznimno se veselimo predstavi, ona je sada u punom zamahu i posljednjim premazima koji su nama svima najljepši i najdraži. Najdraži iz tog razloga što stvaraju finalni oblik i obris predstave, a najteži zato što se uistinu danonoćno radi na ovom projektu. Izuzetna je čast imati redatelja poput Paola Magellija na Ljetnim igrama", izjavila je intendantica Dora Ružjak Podolski.

Saša Božić istaknuo je kako od 1952. godine Hamlet osvaja Lovrijenac, jednu od najljepših pozornica te da se Paolo Magelli prvi put predstavio festivalskoj publici još na 25. Ljetnim igrama.

"Predstava je nastala iz teksta o kojem već stoljećima traju rasprave. Razumljivo je kada pristupiš takvom materijalu, o čemu imaš svoj jasan i izgrađen stav, što svi imamo kada je riječ o jednom takvom općem mjestu. Međutim, iz tako osobne perspektive kakvu ti garantira pozicija dramaturga, otkrivaju se nužno novi momenti", kazala je dramaturginja Željka Udovičić-Pleština.

Redatelj Paolo Magelli smatra Hamleta vrsnim intelektualcem koji sve zna kako i što bi trebao činiti da se pojavi sreća, ali se pita zašto on to ne čini.

"To ga čini aktualnim jer je pitanje gdje su u današnjem društvu intelektualci", rekao je Magelli.

"Hamlet je ogroman izazov, ogromna prilika. Nastojao sam da mi ništa ne zbunjuje volju, da uvijek mogu, hoću i moram. Nastojao sam ne otvarati poznate ladice i kanale i na tome sam beskrajno zahvalan", izjavio je Frano Mašković, koji igra glavnu ulogu Hamleta.


Ana Buratović

Komentiraj članak

Komentari