Bivši premijer

UTRKA ZA PANTOVČAK Hoće li se Milanović kandidirati za predsjednika?

On sigurno ima velike šanse. Naravno, ne treba HDZ nikada podcijeniti, ali kad bi Milanović bio taj koji bi ušao u drugi krug, oko njega bi se okupio dobar dio oporbe

Ne tako davno, prije svega četiri i pol mjeseca, činilo se da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već osigurala pet godina drugog mandata, da nema toga koji bi je mogao ugroziti na njezinoj poziciji, piše Večernji list. Dovoljno se samo sjetiti prizora sa stadiona Lužnjiki u Moskvi. Pada kiša, a predsjednica stiže na teren za ruku vodeći francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Ljubi prvo naše, pa Francuze, ljubi suce, ljubi i pokal. Odlazi vatrenima u svlačionicu, potom dovodi i Vladimira Putina, glavom i bradom. Dijelu hrvatske javnosti za to se vrijeme diže kosa na glavi. Optužuju je da nas sramoti, da krade šou i u svakoj situaciji sebe stavlja u prvi plan. No većina je na njezinoj strani. Sve joj se honorira, Facebook i Twitter gore od pohvala, a zadivljuje i svjetske medije. The Sun, India.com, Bild... svi su pisali o Kolindi Grabar-Kitarović, a njezin je rejting u anketama samo rastao i rastao. Foto: Robert Anić/PIXSELL Danas je početak prosinca, predsjednica je i sasvim sigurno i dalje najveći favorit, ali čini se i da se trend polako mijenja i da ulazak u utrku s njom više ne izgleda kao izgubljena utakmica u startu. Koštali su je i koketiranje s desnicom i sukob s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji odražava sukob unutar samog HDZ-a, a tek će se vidjeti hoće li joj naštetiti i afera SMS, koja je, prema pisanju tjednika Nacional, preko Milijana Brkića i njezina savjetnika Vlade Galića povezuje s akterima poput falsifikatora Franje Varge i zbog čega je došlo čak i do nabacivanja s pojmom “državni udar” između predsjednice i premijera.

No jedno je već sada sigurno, ova promjena trenda najviše će odgovarati jednom čovjeku u državi – Zoranu Milanoviću. Bivši premijer i šef SDP-a, otkako je podnio ostavku u SDP-u i „napustio“ politiku, više je puta kazao da je stranačka politika za njega prošlost. Ali baš nikada nije do kraja zatvorio vrata opciji da se u politiku i vrati, i to upravo preko predsjedničkih izbora. Za tu je opciju, kažu naši izvori, posebno bio zagrijan početkom prošle godine. Prema nekim je planovima čak planirao objaviti svoju kandidaturu do kraja ove godine ili najkasnije početkom iduće. Međutim, od tada se do danas nekoliko puta i „ohladio“ vjerojatno svjestan da mu ni okolnosti nisu išle baš na ruku. Može se čuti i da ga je jedna anketa poprilično poljuljala, a prema kojoj ga je Kolinda Grabar-Kitarović debelo „šišala“ u podršci javnosti. Pa se Milanović odlučio posvetiti svojemu novom poslu, konzultantskoj tvrtki, koji mu, kažu dobro upućeni, jako dobro ide. Na Visokoj školi međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld imenovan je predsjednikom Diplomatskog vijeća, a često održava i predavanja na raznim sveučilištima i institucijama na koja ga se poziva kao bivšeg premijera, a koja su navodno jako dobro plaćena. Upravo ja na jednom takvom, doznajemo, bio i ovog tjedna, i to u Kini u koju je putovao i prije nekoliko mjeseci. 

Zoran Milanović nije samo bivši premijer. On je bivši premijer s odličnim poznavanjem prilika u Europskoj uniji, sa znanjem i kontaktima u diplomaciji, o svijetu, geopolitici, bivši je premijer koji shvaća procedure i kao takvoga ga se i poziva da održi predavanja. To što je bivši premijer bez toga svega ne bi značilo gotovo ništa. Bill Clinton to je naplaćivao milijun dolara, Tony Blair pola milijuna, Gerhard Schröder oko stotinu, a i Zoran Milanović sigurno dobije jako lijep novac za hrvatske prilike – kaže naš izvor blizak Milanoviću. No Zoran Milanović nikada nije djelovao kao netko tko se isključivo “pali” na dobru zaradu. On je prije svega politička zvijer, a strast prema politici kod takvih ljudi ne iščezava preko noći. Tako da je cijelo vrijeme i te kako pratio sve što se događa na hrvatskoj političkoj sceni, kalkulirao, vagao šanse i danas je, kako kažu, kandidaturi ponovno bliže nego ikada dosad. Konačnu odluku, kažu upućeni, još nije donio, ali joj je jako blizu.

Da je pretjerano zagrijan za tu poziciju, nije. On oduvijek smatra da je to figurativna funkcija, ali bude li se morao tako suprotstaviti kompletnom političkom ludilu kojem svjedočimo, a za vrijeme kojeg nemamo jasne i snažne oporbe, on bi to mogao učiniti. Sve što se događa, sve je skrenulo u krivi smjer. Svjedoci smo radikalizacije cijelog društva, na djelu je ultrakonzervativna revolucija i, ako je išta sigurno, onda je sigurno to da Plenković ne bi mogao raditi sve što bi htio i što mu padne na pamet da je na Pantovčaku Zoran Milanović. I to je jedino što bi ga u cijeloj priči moglo motivirati na povratak i, ako se na kraju doista i kandidira, bit će to upravo iz tih razloga. Znam da zvuči kao teški klišej, ali ako doista uđe u utrku, bit će to zato što ga narod želi i treba – kaže izvor blizak Milanoviću.
Komentiraj članak

Komentari