PREDSJEDNIČKI IZBORI

UTRKA SE ZAHUKTALA Crobarometar ispitao sve moguće kombinacije drugog kruga, rezultati su više nego zanimljivi

Obzirom na to da redovni Crobarometar nije obuhvatio objavu kandidature Miroslava Škore, a tek djelomično kandidaturu Zorana Milanovića, agencija IPSOS za Novu TV je provela novo istraživanje, uspoređujući kandidate nakon što su ono iznijeli svoje stavove, piše Net.hr.

Kolinda Grabar-Kitarović dobiva 37,1 posto birača, Zoran Milanović može računati na njih 31 posto. Miroslav Škoro trenutačno ima potporu od 19,5 posto, a Mislav Kolakušić je na 6,4 posto. Ivan Pernar u utrci za Pantovčak trenutačno može računati na 3,1 posto. Ostali kandidati dobivaju 2,8 posto.

Predsjednica može računati na dominantno birače HDZ-a, točnije njih 81,8 posto koji će za nju glasovati. Tu je i 51,6 posto birača MOSTA, zanimljivo i 30,1 posto birača Suverenista svoj glas će dati predsjednici, ali i 21,4 posto birača Živog zida.

Zoran Milanović može računati na 80,2 posto birača svoje stranke SDP-a, tu je i 80,1 posto birača Amsterdamske koalicije, ali i 22,5 posto birača Živog zida.

Miroslav Škoro ima potporu Suverenista, njih 69,1 posto će glasovati za njega, ali i Neovisnih za Hrvatsku čijih će 60,1 posto birača za njega dati svoj glas. I on ima značajnu potporu birača Živog zida, njih 23,5 posto glasovalo bi za Škoru, ali i birači Mislava Kolakušića, njih 27 posto.

Mislav Kolakušić tako je izgubio više od 40 posto svojih birača u predsjedničkoj utrci i sada može računati samo na njih 52 posto.

Kolinda vs. Zoki

U drugom krugu, ako uđu Kolinda Grabar-Kitarović i Zoran Milanović, pobjeđuje predsjednica s potporom od 56,1 posto prema 35,9 posto, a ni za koga ne bi glasovalo njih 4,2 posto, ne zna njih 3,8 posto.

Uz sve birače HDZ-a i 79,9 Suverenista, aktualna predsjednica može računati i na 63 posto Kolakušićevih glasača te 73 posto Škorinih.

Kolinda vs. Škoro

Ako u se u drugom krugu nađu Grabar Kitarović i Škoro, opet pobjeđuje aktualna predsjednica omjerom 50,2 posto prema 35,5 posto. Nikoga ne bi u tom slučaju biralo 9,2 posto birača, a ne zna njih 5,1 posto. u je zanimljivo kako bi ljevica glasovala i tako 42,4 posto birača SDP-a svoj bi glas dalo predsjednici, a njih 32,7 posto Škori. Amsterdamska koalicija s 32,3 posto predsjednici, a 31,4 posto Škori, ali zato njih 35,3 posto ne bi izašlo na izbore.

Zoki vs. Škoro

Najzanimljivije izgleda utrka Milanović – Škoro. U njoj Škoro dobiva 48,6 posto, a Zoran Milanović 41,1 posto. Nikoga ne bi izabralo 6,5 posto birača, a ne zna njih 3,8 posto. Škoro ima birače od Suverenista do HDZ-a, MOSTA i Živog zida. Milanović uglavnom SDP-a i Amsterdamske koalicije.

Ispitivanje je rađeno 26. i 27. lipnja, na uzorku od 1000 ispitanika. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,1%, a za rejtinge predsjedničkih kandidata 3,8%. 

Komentiraj članak

Komentari