DOBRA VIJEST S POLICA TRGOVINA

UŠTEDITE NOVAC Ove namirnice možete jesti i nakon isteka roka trajanja

Do sada ste već vjerojatno čuli da namirnice poput meda ili soli nemaju rok trajanja, ali na toj listi nalaze se i neke druge pa je šteta baciti ih u smeće ako se mogu iskoristiti

Riža

Među namirnicama je koje na pakiranju imaju otisnut rok trajanja, ali ako je pravilno pohranjena, riža se ne može pokvariti. Sve vrste riže, osim integralne, tako nemaju rok trajanja. Pazite da se u njoj ne nastani žitni žižak, kojeg također često ima u ječmu ili primjerice grahu, a nakon otvaranja pohranite je u spremnik s dobrim poklopcem.

Senf

Ako ga niste otvarali, trajat će još tri godine. Nakon otvaranja rok trajanja mu je godinu dana, no prije kušanja provjerite ima li dobru teksturu i miris.

Grahorice

Najveća su im prijetnja spomenuti žitni insekti pa ih zbog toga uvijek treba čuvati na suhom i hladnom mjestu u posudi kojoj poklopac jako dobro prijanja. Od graha do leće, sve vrste grahorica tako će biti ispravne godinu dana.

Bijeli (alkoholni) ocat

Zbog svog glavnog sastojka kiseline, bijeli ocat sam sebe čuva od kvarenja pa zapravo i nema rok trajanja. A ako vam je sumnjiv, nikako ga nemojte baciti, jer je jedan od najboljih saveznika u čišćenju stana.

Izvor: Express.hr 

 

Komentiraj članak

Komentari