Tri različite grupe

USPAVLJIVANJE DJETETA Istraživanja su pokazala koji su najbolji načini, rezultati iznenađujući

Za sve nove, ali i one već uhodane roditelje koji imaju problem sa uspavljivanjem male djece znanstvenici su proveli istraživanje i pronašli najučinkovitiji način kako uspavati dijete u najkraćem roku. Rezultati će vas možda iznenaditi.

Tri različite grupe

Istraživanje je provedeno u Australiji na 43 roditelja koji imaju jednak problem s djecom. Ne mogu ih uspavati. Djeca su zapravo bebe od šest do 16 mjeseci, a njihovi ih roditelji nikako ne mogu uspavati. Obitelji su bile podijeljene u tri grupe. Jedna je uspavljivala djecu baš kao i do sada, bez ikakvih promjena. Druge dvije grupe imaju drugačiji pristup.

Prva grupa je tako koristila metodu kojom se dijete pušta na miru. Ugase se svjetla u sobi i odmah se izlazi iz prostorije, a dijete se ostavlja samo da se isplače do kraja. Prvo su roditelji izašli iz sobe minutu nakon što su uspavali dijete, a s vremenom se sve više produživao period čekanja prije ponovnog povratka u sobu, prvo je bilo dvije minute, a zatim četiri i na kraju šest minuta prije nego su se vratili i utješili uplakano dijete.

Druga je grupa zamoljena da dijete prvo stave spavati u približno isto vrijeme kako su i do sada išli, a onda da polako pomiču ovo vrijeme da bi se stvorio pritisak spavanja s vremenom. U ovoj grupi roditelji su mogli ostati u sobi s djecom.

Sve metode su dobre

Tri mjeseca kasnije istraživači su otkrili kako su djeca koja su puštena da plaču zaspala 15 minuta brže nego djeca u onoj grupi koja je bila bez ikakvih promjena, dok su djeca kojima se pomicalo vrijeme odlaska u koljevku zaspala 12 minuta brže nego ona koja su imala istu rutinu spavanja kao i uvijek.

Dok istraživanje pokazuje kako su obje metode učinkovite, bolja se pokazala grupa gdje su djeca puštena da se isplaču. Autor ovog istraživanja, Michael Gradisar kaže kako su se dugoročno obje tehnike pokazale kao djelotvorne. Godinu dana nakon istraživanja djeca nisu imala nikakvih problema s roditeljima, baš kao što ni roditelji nisu prijavili nikakvo čudno ponašanje djece.

Isto tako, godinu dana nakon pokazano je kako djeca u sve tri grupe nemaju nikakve poremećaje spavanja i kako sva djeca jednako spavaju, odnosno kako ni jedna metoda nije dovela do boljih navika spavanja.

Zapravo, sve leži u pronalasku prave metode za svaku obitelj. Ono što vama najbolje funkcionira, to i koristite.

Izvor: Pop Sugar, prenosi zena.net.hr

Komentiraj članak

Komentari