ZABRANA PUŠENJA NA TERASAMA

USLIJED NOVOG ZAKON UGOSTITELJU STRAHUJU ‘Prijeti nam zatvaranje kafića i otkazi brojnim radnicima’

Ugostitelji strahuju od novog Zakona koji će braniti pušenje na terasama njihovih lokala.

Vjeruju da će zbog njega morati zatvoriti svoje objekte te podijeliti otkaze brojnim radnicima, piše Novi list. Nakon što su “na vrata pokucale” izmjene Zakona ograničavanju upotrebe duhanskih i srodnih proizvoda po kojima pušenje neće više biti dopušteno ni na terasama kafića, Nenad Šepak, šef Udruženja ugostitelja Zagreba, odlučio se povući s funkcije kako bi mogao zasukati rukave i s ministrima iznaći rješenje koje će pomoći opstanku ugostiteljskih objekata. Naime, Šepak koji će sada zasjesti na vrh Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske, tvrdi kako će ako ostane najavljeni zakon brojni objekti zatvoriti svoja vrata, a time i brojni radnici ostati bez posla.

Šepek napominje kako ugostitelji nisu protiv mjera koje će pratiti druge članice EU-a i po kojima je potrebno odrediti zone bez pušenja na razini države. No, strahuje od mogućnosti koja se daje lokalnim dužnosnicima da ugostiteljima nametnu nepušačku zonu “ponašajući se kao šerifi” kojima određeni ugostitelj nije drag.

Uložili zbog prijašnjih zakona, a oni se opet mijenjaju

I sami ugostitelji su šokirani odlukama. Riječani, pak, ne mogu ni zamisliti kako bi to izgledalo kad bi se praktički cijela riva, kazališni park ili Korzo pretvorili u nepušačku zonu. Posebno ih brine smanjenje prometa koje bi imali za posljedicu.

“Mnogi su ugostitelji bili primorani investirati velika novčana sredstva u svoje objekte kako bi ih prilagodili propisanim uvjetima te kako bi u njima bilo dopušteno pušenje. Za one koji to pak nisu bili u mogućnosti, ali i za restorane koji tu mogućnost ni nemaju, jedina opcija koja im je preostala jest upravo pušenje na terasama. Ukidanje i te opcije dovest će do neminovnog smanjenja prometa što će, uz krizu od koje se još nisu u cijelosti oporavili, ali i brojne namete i ostale troškove, mnoge ugostitelje primorati da stave ključ u bravu”, komentira predsjednik Udruženja obrtnika Rijeka Darko Sertić koji je i sam ugostitelj ujedno izražavajući nadu kako zakon ipak neće na kraju lokalnim dužnosnicima omogućiti odluke kobne za ugostitelje.

Komentiraj članak

Komentari