Najava

Uskrs u Primorju: Proljetna manifestacija s prizvukom tradicije!

Na Uskrsni ponedjeljak 21. travnja u dubrovačkom selu Ljubač održat će se manifestacija "Uskrs u Primorju" kroz koju će se prezentirati tipični specijaliteti, običaji i seoska domaćinstva. Dubrovačko Primorje najpoznatije je po "penganju" – posebnom obliku ukrašavanja uskrsnih jaja starinskim načinom, s vrućim voskom.

Primorsku svadbu oživjet će Udruga Primorski svatovi, pa će se gosti i posjetitelji i ovom prilikom podsjetiti točno utvrđenih ceremonijala koji žive kroz stoljeća...  Običaj vjenčavanja mladih koji dolazi iz davne prošlosti sadrži čak i vojne elemente, a posebno su karakteristični svečani kostimi – nošnje i nakit kojima je bila urešena mlada i u kojima se ogledalo bogatstvo kuće iz koje dolazi.

„USKRS U PRIMORJU“ ove se godine odvija peti put zaredom i manifestacija je prerasla u međunarodnu folklornu i turističku atrakciju. Svojim nastupima i prezentacijom običaja sudjelovat će dvadesetak kulturno umjetničkih društava, udruga i klapa s područja Dubrovačko – neretvanske županije, susjedne Hercegovine i Boke Kotorske.

Cilj je oživljavanje dubrovačkih Gornjih sela i obogaćivanje turističke ponude Grada Dubrovnika i cijele Dubrovačko - neretvanske županije, te njenog ravnomjernijeg razvoja.

Na uskrsni ponedjeljka 21. travnja u Ljubču s početkom u 15 sati ispred crkve sv. Đurđa  Manifestacija započinje svečanim mimohodom izvođača, a slijedit će kratki nastupi svih sudionika kojih se očekuje čak oko četiri stotine.

Komentiraj članak

Komentari