MINITARSTVO FINANCIJA DALO SUGLASNOST

Uskoro naplata koncesije za žičaru; Franković očekuje da gradonačelnik predloži ugovor

Ministarstvo financija pozitivno se očitovalo na zahtjev Grada Dubrovnika za davanje koncesije za žičaru tvrtki Excelsa nekretnine d.d.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Mato Franković jutros je poslao službeno priopćenje kako je dobivena suglasnost Ministarstva financija za dodjelu koncesije. Riječ je, kako Franković navodi, o ispunjenim preduvjetima za izdavanje iste. Nadalje, predsjednik Gradskog vijeća očekuje da gradonačelnik na sjednici Gradskog vijeća predloži ugovor koji bi se sklopio s tvrtkom Excelsa nekretnine d.d. i kako bi se započelo s naplatom koncesije.

- Radilo se o višemjesečnim naporima i sastancima s Ministarstvom financija i nadležnim odjelima kako bi se došlo do ovog konačnog rješenja. Sam Grad Dubrovnik morao je izraditi studiju kojom bi dokazali zašto smo se odlučili za tako visoku koncesiju te navedeni period godina. Nakon studije i sjednice Gradskog vijeća, kada je svih 25 vijećnika jednoglasno podržalo nove elemente ugovora i skraćeni rok godina, dodatno smo razgovarali s Ministarstvom i nakon rješavanja svih propusta uspjeli doći do pozitivnog mišljenje - pojasnio je Franković izrazivši kako mu je osobno bilo jako stalno do rješavanja ovog problema jer je posljednjih mjeseci na sebe preuzeo odgovornost za dobivanje pozitivnog mišljenja od strane Ministarstva.

- Jučer sam uputio službeni dopis gradonačelniku kao predsjednik Gradskog vijeća i očekujem da on na sjednici u četvrtak predloži Gradskom vijeću ugovor kako bi mi mogli jednoglasno usvojiti navedeno. Tada će nadležne gradske službe moći krenuti u samu proceduru, poslati ugovore Excelsa nekretninama i završiti priču oko naplate koncesije - rekao je Franković.

Na pitanje što bi se dogodilo da je dopis od Ministarstva stigao nešto kasnije, nakon dolaska povjerenika, budući da nije prihvaćen prijedlog proračuna gradonačelnika i privremeno financiranje Franković odgovara:

- Ne znam zašto bi stigao kasnije kada je stigao na vrijeme? Potrudili smo se da navedeni dopis dođe na vrijeme. Gradsko vijeće je cijelu proceduru uspjelo napraviti i zadovoljiti sve uvjete. Konstantno sam bio u kontaktu s ministrom Marićem i potrudili smo se da brzo i efikasno odgovore na naš dopis te su ovu suglasnost poslali 6. prosinca - kazao je Franković istaknuvši kako je riječ o jednoj od najvećih koncesija u Republici Hrvatskoj kojoj će se ostvarivati značajni prihodi za Grad Dubrovnik.

Podsjetimo, gradonačelnik Andro Vlahušić uputio je u studenom dopis ministru financija Republike Hrvatske Zdravku Mariću na temu koncesije za žičaru, odnosno nedostajuće suglasnosti tog ministarstva na Zaključak Gradskog vijeća kojim su definirani svi potrebni elementi za konačno potpisivanje ugovora o koncesiji između Grada Dubrovnika i društva Excelsa nekretnine.

U dopisu je istaknuto kako je Grad Dubrovnik imenovao Povjerenstvo za dodjelu koncesije za žičaru, a Gradsko vijeće Grada Dubrovnika donijelo je odluku kojom se utvrđuje visina koncesijske naknade, njen stalni i varijabilni dio i to temeljem studije opravdanosti davanja koncesije izrađene od strane tvrtke Konfidenca d.o.o. iz Dubrovnika. Zaključkom Gradskog vijeća davatelj koncesije utvrdio je i vrijeme trajanja koncesije. Naime, umjesto 50, rok trajanja koncesije izmijenjen je na razdoblje od deset godina. Koncesijska naknada bi iznosila 15 posto ostvarenih prihoda od prodaje karata za vožnju žičarom.

Excelsa nekretnine kao vlasnik žičare Dubrovnik-Srđ više od šest godina posluje bez koncesije, čime gradski proračun ostaje bez značajnih sredstava.

Komentiraj članak

Komentari