Crna kronika

USKOK ima dokaze da je Ratko Maček izvlačio novac od države

DRŽAVNO odvjetništvo i policija pokrenut će istragu protiv Ratka Mačeka, bivšeg glasnogovornika HDZ-a, zbog sumnji u korupciju i namještanje poslova s državnim tvrtkama preko PR agencije Massol d.o.o. iz Zagreba. Kako doznajemo, Mačeka terete iskazi nekoliko poznatih poduzetnika koji su u mandatu premijera Ive Sanadera poslovali s vladom i javnim tvrtkama.

Među njima su Zlatko Marić, vlasnik zaštitarske tvrtke "Sokol Marić" i Marinko Mikulić, vlasnik tvornice "Pan-Papir" u stečaju. Obojica su ovih dana istražiteljima USKOK-a predali dokumentaciju o poslovanju s tvrtkom Massol koja, navodno, teško tereti tu tvrtku i bivšeg glasnogovornika HDZ-ove vlade Ratka Mačeka. Prema iskazima svjedoka, Maček je u ime tvrtke Massol sklapao poslove s nizom privatnih poduzeća, tvrdeći da im zauzvrat može osigurati ugovore s poduzećima u vlasništvu države.  Za lobističke usluge u vladi Maček je, tvrde svjedoci, uzimao proviziju preko tvrtke Massol d.o.o. ispostavljajući fakture za fiktivne ili precijenjene usluge.

Massol skupo naplaćivao svoje usluge

Dio tih faktura u posjedu je Indexa. Iz njih je vidljivo da je tvrtka Massol za usluge PR kampanje u 2005. godini od poduzeća "Sokol Marić" naplatila više od tri milijuna kuna, premda je Zlatko Marić u nedavnom intervjuu izjavio kako ugovori s tvrtkom Massol ne prelaze s dva milijuna kuna i to za usluge tijekom 2004. i 2005. godine.

No, uvidom u poslovne knjige "Sokola" policija je otkrila da su iznosi za poslove "oglašavanja i tiskanja protivnog materijala" s tvrtkom Massol bitno veći, te posumnjala u autentičnost izvršenih usluga. Tako se osim navodno precijenjenih troškova "iznajmljivanja oglasnog prostora" u fakturama Massola pojavljuju i različiti troškovi intelektualnih usluga poput "razrade profila kompanije", "razrade strategije odnosa s javnošću" kao i visoki iznosi mjesečnih paušala (256 tisuća kuna)...

Zlatko Marić priznao?
 
DORH i policija već neko vrijeme istražuju poslovanje "Sokola" s vladinim agencijama i državnim tvrtkama (FINA, HEP, Hrvatska lutrija, INA, HAC, Croatia osiguranje, Hrvatska poštanska banka, AUDIO, JANAF, HZMO). Novi moment u istrazi donijelo je navodno priznanje Zlatka Marića koji je USKOK-ovim istražiteljima potvrdio da je sve poslove s tvrtkom Massol dogovorio preko Ratka Mačeka.

Brat Ratka Mačeka jedan je od direktora u "Sokol Mariću", i voditelj poslovnice u Varaždinu. Kako doznajemo istražitelji raspolažu i nizom drugih iskaza koji potvrđuju da se Ratko Maček pojavljivao kao pregovarač u ime tvrtke Massol koji dogovara različite poslove s Vladinim ustanovama ili samim HDZ-om.

Tvrtka Massol, kako je danas objavio Index, bila je apsolutno favorizirana u mandatu premijera Sanadera. U tom je razdoblju uspjela ugovoriti najviše poslova s vladinim agencijama i poduzećima, vrijednim ukupno 54 milijuna kuna, što čini gotovo polovicu iznosa uplaćenog PR agencijama od 2004. do 2012.

Za "utjerivanje dugova" 19 posto provizije

Iako se tvrtku Massol godinama povezuje s Ratkom Mačekom on je to redovito demantirao, dok je formalni vlasnik Ivan Soldo u više navrata izjavljivao kako Maček nema udjela u "njegovom poduzeću". No, Marinko Mikulić vlasnik tvrtke Pan Papir, DORH-ovim je istražiteljima ispričao kako se upravo Ratko Maček 2008. pojavio kao predstavnik tvrtke Massol nudeći mu rješenje potraživanja od javnih tvrtki u visini od preko 300 milijuna kuna!

Maček je, tvrdi Mikulić, izjavio kako će putem svog utjecaja "utjerati dug" javnih tvrtki i vladinih agencija prema Pan Papiru, a zauzvrat bi Mikulić trebao isplatiti proviziju od 19 posto na račun poduzeća Massol s kojim bi sklopio i sporazum o redovitom plaćanju paušala. Nakon tog razgovora Mikulić je, kaže, uskoro dobio i predugovor tvrtke Massol na iznose koje je dogovorio Maček. Mikulić je odbio takav način "utjerivanja dugova" i plaćanje jedinstvene provizije od 19 posto, a predugovor kojeg mu je poslala tvrtka Massol nedavno je predao istražiteljima USKOK-a.

Komentiraj članak

Komentari