NAJSNAŽNIJA OLUJA

URAGAN DORIAN POHARAO BAHAME U bijegu pred olujom dječak se utopio, sestra nestala (VIDEO)

"Želim da zapamtite da se kuće i ostala zdanja mogu ponovo izgraditi. Živote ne možemo zamijeniti", upozorio je premijer Hubert Minnis.

Uragan Dorian najsnažnija je oluja prema novijim podacima koja je zahvatila Bahame, a prate je visoki valovi, snažne kiše i razorni vjetrovi zbog čega je na diljem jugoistočne obale SAD-a izdana naredba za evakuacijom gotovo milijun ljudi, javlja Daily Mail. 

"Želim da zapamtite da se kuće i ostala zdanja mogu ponovo izgraditi. Živote ne možemo zamijeniti", upozorio je premijer Hubert Minnis. Nažalost, unatoč upozorenjima stižu informacije o prvoj žrtvi. Metro javlja da se sedmogodišnji dječak utopio dok je sa svojim roditeljima pokušavao pobjeći iz svog doma na otoku Abacos pri čemu je nestala i dječakova sestra. Uragan je zahvatio sve otoke na Bahamima i sporo se kreće prema istočnoj obali Floride. Kreće se polako zbog čega je još opasniji jer će donijeti ogromne količine kiše - i do 80 cm po četvornom metru. Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) priopćio je da je Dorian, oluja 5. kategorije s vjetrom do 295 i naletima s više od 354 kilometra na sat, u nedjelju zahvatio otok Elbow Cay na otočju Abaco, a danas ujutro stigle su informacije da su katastrofalnu štetu pretrpjeli i Man-o-War, Marsh Harbour i ostali otoci u blizini. 

- Očekujte oluju koja će ugroziti živote na Bahamima s valovima i do 7 metara - rekao je CNN-ov meteorolog Chad Myers. Razorni vjetrovi uragana Dorian čupaju krovove, prevrću automobile, uništavaju zgrade, stvaraju klizišta zbog čega su stotine ljudi skrivene u skloništima koja su otvorena diljem gradova. "Razarajuć je", kratko je poručio Joy Jibrilu, tamošnji ministar turizma i zrakoplovstva dodajući tek da je materijalna šteta ogromna. Dok se ova za Bahame nezapamćena oluja nastavlja sporo kretati prema Floridi, CNN javlja kako će "ući u povijesne knjige".

Evo kako izgleda oko (mirni središnji dio) uragana Dorian

Komentiraj članak

Komentari