UPISAO SMJER KOJI NE POSTOJI VEĆ DESET GODINA Mladi hrvatski inovator ostao u šoku

Mladi inovator Dorian Crnoja, želio je upisati smjer biomedicinske elektrotehnike prije svega kako bi mogao unaprijediti svoj izum, narukvicu za punjenje mobitela energijom tijela. Od svih visokoobrazovanih ustanova smjer u kojem se može naučiti sve o izradi i funkcioniranju EKG- uređaja, pacemakera i ostalih medicinskih uređaja našao je ga jedino na sveučilišnom centru u Varaždinu pa je tamo upisao elektrotehniku. No kada je došlo vrijeme odabere smjer rekli su mu ne postoji, i to već 10 godina.

“Hod do doma je bio u suzama. Doma sam bio u bedu i u patnji jer sam htio taj smjer i sad tog smjera nema nigdje u Hrvatskoj osim na ovom Sveučilištu i onda mi kažu da ga ni ovdje nema”, rekao je  Crnoja za RTL.

Problem je u tome što je ustanova putem portala Postani student ustanova je nudila smjer koji više ne postoji.

‘Vjerojatno je trebala stajati neka napomena’

Na stranici preko koje se budući studenti prijavljuju navode dva smjera. Prorektor Sveučilišta kaže kako sve jasno stoji na dopusnici koja se ne smije mijenjati, ali i na internetskoj stranici fakulteta i tvrdi da Sveučilište Sjever nije ni u čemu pogriješilo.

“Ono što jedino mogu odgovorno tvrditi je da nismo pogriješili s procedurama. To nikako jer ne možete dopusnicu dijeliti na dva dijela ako je vezana za dva smjera. A praktični dio, vjerojatno jeste u pravu i vjerojatno na nekom mjestu trebala bi pisati neka napomena”, objasnio je Damir Vusić, prorektor Sveučilišnog centra Varaždin.

Portal postani student u nadležnosti je Agencije za znanost i obrazovanje u kojoj tvrde da ni oni nisu ništa loše napravili.

Na kraju se ipak dogovorili

“Ako dođe do izmjena u nazivu studijskog programa ili drugih podataka o studiju, visoko učilište dužno je obavijestiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja koje je zaduženo za vođenje Upisnika”, rekli su u Agenciji za znanost i obrazovanje.

Prorektor ističe i kako se “programi i studijska grupa ne može i ne smije izvoditi sukladno preporukama ministarstva bez minimalno upisanih 10 studenata”. Ipak, izašao je u susret studentu – Dorian će voditi radionice na kojima će motivirati druge učenike za inovacije i vraćanje smjera koji želi upisati.

Komentiraj članak

Komentari