Otvorene 62. Dubrovačke ljetne igre

Uništena tradicija: Nakon cenzure nisu se snašli!

Podizanjem zastave i himnom Slobodi otvorene su 62. Dubrovačke ljetne igre.

Ceremonija otvaranja ove je godine bitno je promijenjena te je trajala malo više od pola sata što je vjerojatno najkraće otvaranje u  povijesti.  Gradonačelnik Andro Vlahušić održao je govor te otvorio Igre, a izostali su tradicionalni Negromant, kao i dolazak glumaca u kolima koji kroz sebi svojstven izričaj najavljuju koje će se predstave odigrati. 
Inače su se citirali dijelovi predstava i tražili od kneza i Senata ključevi od grada.

Ove godine taj dio je izostao kao i Orsatov monolog iz Dubrovačke trilogije, te Linđo navodno sve zbog kritike vlasti u prethodnom scenariju. Cenzuriran je tekst te je očito da je naprečac napravljeno nešto što je uništilo dubrovačku tradiciju, te joj opalilo pljusku.  

Glumci su na svojstven način prethodnih godina komentirali vlast što je ove godine izostalo.

Novinar Dražen Ilinčić komentirao je kako je pročitao cenzurirani scenarij i kako mu nije jasno zbog čega je otkazana suradnja s autorima.

No, sjetimo se i 57. Dubrovačkih ljetnih igara kada je u okviru otvaranja smještena zasebna kazališna predstava Euridice u kojoj je glumila Petra Sanader, a izbrisan je cijeli tradicionalni ceremonijal.

Pod vodstvom Ivice Prlendera te je godine kćer tadašnjeg premijera Iva Sanadera dobila svojih pet minuta, a Dubrovačke ljetne igre su dobile pljusku čini se i ove godine.

Azra HadžićKomentiraj članak

Komentari