U 102. GODINI ŽIVOTA

UMRO DAVID ROCKFELLER Posljednji živući unuk prvog milijardera u SAD-u

Od 1946. bio je među najutjecajnijim ljudima svijeta, u direktnom kontaktu sa svim predsjednicima SAD-a.

Milijarder, bankar i patrijarh svoje dinastije, David Rockefeller umro je u dobi od 101 godine, objavila je njegova zaklada. Rockefeller je umro u snu u svom domu u Pocantico Hillsu u New Yorku, od zatajenja srca. Njegov djed bio je John D. Rockefeller, u svoje doba daleko najbogatiji čovjek svijeta, koji je osnovao Standard Oil, prethodnicu Exxon Mobila i Chevrona. David Rockefeller bio je posljednji živući unuk prvog milijardera u SAD-u.

U trenutku smrti posjedovao je bogatstvo u vrijednosti od tri milijarde dolara, do odlaska u mirovinu 1981. godine vodio je banku Chase Manhattan. Chase Manhattan često se nazivalo i bankom Rockefellerovih, no zapravo obitelj nikada nije posjedovala više od pet posto dionica. Posljednji unuk utemeljitelja dinastije Rockefeller odrastao je, uz još petero braće i sestara, kao nasljednik u statusu najvišeg de facto američkog plemića.

Osim po svom bankarskom i inom poslovanju, u povijest se upisao i kao osoba koja se susretala i savjetovala svakog pojedinog američkog predsjednika još od Dwighta Eisenhowera. Jimmy Carter nudio mu je čak mjesto ministra financija. Posebno bliskog suradnika u američkom političkom establišmentu Rockefeller je pronašao u Henryju Kissingeru, najdugovječnijem i najinteligentnijem kreatoru američke vanjske i unutarnje politike.

Bili su vrlo sličnih pogleda na svijet i prilike u SAD-u, navodno su se savjetovali o interesima banke Chase u Čileu 1970. kad je postalo jasno da će u toj zemlji izbore osvojiti socijalist Salvador Allende koji je 1973. ubijen u desničarskom vojnom puču uz potporu CIA-e. Rockefeller je bio i možda jedna od presudnih osoba koja je zagovarala inicijativu otvaranja Kine, koja je dovela do povijesnog posjeta predsjednika Richarda Nixona Kini u čemu je ključna osoba opet bio Kissinger.

Politički David Rockefeller cijelog je života bio republikanac, ali definitivno ne kao pripadnik desnog krila stranke, nego umjereni, centristički tradicionalist. Veliki dio njegovog bogatstva sadržan je u skupocjenim umjetničkim djelima od impresionizma do postmoderne. Što se tiče udjela u kompanijama koje zarađuju na fosilnim gorivima, prošle godine obitelj Rockefeller prodala je sve svoje udjele u naftnim i srodnim kompanijama.

Tada je dinastija starog Rockefellera poslala ovakvo priopćenje: "Nema nikakvog smisla, ni financijskog ni etičkog, nastavljati investirati u takve projekte u vremenu u kojem cijeli svijet odustaje od fosilnih goriva." Ovakvo priopćenje Rockefellerovih bilo je definitivni i konačni pokazatelj da je era nafte i drugih fosilnih izvora na zalazu u doba klimatskih promjena i obnovljivih izvora energije. Priopćenje je diljem svijeta doživljeno kao povijesno.

IZVOR:  express.hr

Komentiraj članak

Komentari