DETALJNA ANALIZA

UGLEDNI VOJNI ANALITIČAR O INCIDENTU KOD BAJAKOVA ‘Vulin je, slučajno ili ne, zaboravio na jedan zanimljiv događaj prije 10 godina’

Prošle godine su odnosi Hrvatske i Srbije dotakli dno u travnju, serijom incidenata koji su prvo doveli do odlaska saborske delegacije iz Beograda, a onda i proglašenjem srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina nepoželjnom osobom u Hrvatskoj, na što je iz Beograda stigla slična objava za hrvatskog ministra obrane Damira Krstičevića u Srbiji. Za ovogodišnji nastavak ozbiljnijih prepucavanja trebalo je pričekati prvi tjedan rujna, ističe Igor Tabak u svojoj analizi incidenta na graničnom prelazu Batrovci-Bajakovo kada je u subotu, 7. rujna, zaustavljena, zadržana i pretresena delegacija Vojske Srbije sastavljena od časnika i kadeta Vojne akademije Vojske Srbije, te pitomaca njihove Vojne gimnazije.

Prema navodima iz Srbije, ta delegacija je navodno bila “na vrijeme i po uobičajenoj proceduri najavljena”, a planirala je sudjelovati u obilježavanju “Dana jasenovačkih novomučenika”.

Osim već poznatih izvještaja Tanjuga o incidentu te priopćenja srbijanskog ministarstva obrane i reakcije vođe delegacije brigadira Vojske Srbije, Saše Milutinovića, inače načelnika Odjeljenja za vjeru, Tabak na portalu Obris izdvaja i reakciju ministra Vulina, kako ocjenjuje “već tradicionalnog zaoštrivača regionalnih političkih odnosa”.

“Sedamdeset i pet godina nakon završetka Drugog svjetskog rata, vi imate… 74, oprostite… vi imate zemlju u Europi koja još uvijek nije u stanju napustiti ustašku praksu i ustašku ideologiju. Kakva je to poruka? Ne znam hoće li svijet šutjeti na ovo, vjerojatno hoće, ali Srbi ne bi smjeli šutjeti. Vojska Srbije će nastaviti sjećati, uvijek ćemo obilježavati jasenovačku tragediju i ovo je sramota za Hrvatsku, a ne za nas”, citira ministra koji je govorio i “sljebenicima Pavelićeve politike”, kaže Vulin.

Vulin je zaboravio kada je Srbija zabranila ulazak bivšim logorašima?

Pritom Tabak ističe jedan sličan incident.

“Vulin je pritom, slučajno ili ne, zaboravio na samo donekle sličan primjer od prije 10 godina. U listopadu 2009. Srbija je, primjerice, zabranila bivšim logorašima srbijanskih koncentracijskih logora da posjete nekadašnji logor Stajićevo i tamo otkriju spomen-ploču u znak sjećanja na sve ubijene i nestale zatočenike”, podsjeća Tabak.

Kasno navečer Ministarstvo obrane Srbije izdalo je novo priopćenje u kojem se prije svega osvrće na izjavu hrvatskog premijera Plenkovića. Plenkovićevu izjavu MORS naziva “nevještim pokušajem prikrivanja političke i ideološke pozadine zabrane hrvatskih vlasti da kadeti Vojne akademije nazoče bogosluženju za jasenovačke žrtvu”.

Svećenik prijavio svećeniku i lokalnoj postaji

No u priopćenju, upada u oči nekoliko drugih detalja.

“U kojoj se to demokraciji zabranjuje prisutnost komemorativom skupu? Posjet komemoraciji i bogosluženju nije vojna vježba ili inspekcija vojnih postrojenja pa da se najavljuje, ali mi smo i to napravili. Organizator komemoracije, episkop Jovan, je preko eparhijskog tajnika Đorđa Teodorovića obavijestio policijsku postaju Novska upravo o dolasku naše delegcije. O prolasku naše delegacije obaviještena je naša granična policija kako bi u suradnji s hrvatskim organima ubrzala granične procedure i omogućila nesmetan prolaz”, među ostalim se navodi u priopćenju.

“Iz ovoga bi se dalo iščitati, među ostalim, da predstavnici Vojske Srbije, odnosno njihove Vojne akademije, ni u jednom trenu o svojim putnim planovima nisu službeno obavijestili mjerodavne hrvatske institucije (diplomatskim putem, o namjeri službenog prekograničnog dolaska vojnog izaslanstva) – već je samo XY preko osobe Z obavijestio lokalnu policijsku postaju (!?!) u RH kako se očekuje dolazak inozemne delegacije, dok je i o prelasku granice bila obaviještena tek jedna, ona njima ‘matična’ strana”, ističe Tabak.

No kada se stavi na stranu namjerno politizarnje i podizanje tenzija, incident na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo i nije spektakularan, smatra Tabak.

Bilo je usporedivih pa i težih incidenata, ali su prošli bez tenzija

“Dapače, Republika Hrvatska je posljednjih godina u više navrata s drugim susjednim državama imala ozbiljnijih incidenata, koje se riješilo brzo i normalno, bez ulaska u priče o Drugom svjetskom ratu, sjenama mučenika ili drugim takvim namjernim političkim dizanjima društvenih napetosti”, ističe Tabak.

Pri tome posebno ističe dvije donekle usporedive situacije  – događanje od 18. rujna 2015. godine, kada je u Mađarskoj (kod mjesta Villány, u mađarskom dijelu Baranje) zadržan vlak s oko 1000 imigranata, u čijoj je pratnji bilo i 36 hrvatskih policajaca, te situacija od 14. svibnja 2016. godine, kada je tijekom komemoracije u Austriji, kod Bleiburga, austrijska policija intervenirala po pitanju ceremonijalnog oružja pripadnika Počasno-zaštitne bojne HV-a, koji su sudjelovali u programu komemoracije.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari