REZIME DOSADAŠNJIH (NE)USPJEHA

Učinak Vatrenih u prvim kolima

Hrvatska nogometna reprezentacija nastupila je na osam velikih međunarodnih natjecanja i niti na jednom turniru nije prošla u drugi krug natjecanja ukoliko na startu turnira nije pobijedila

Ukupno su 'vatreni' u osam uvodnih utakmica ostvarili četiri pobjede, tri poraza i jedan neodlučeni rezultat uz razliku pogodaka 9-4.

Na hrvatskoj premijeri na velikim natjecanjima, europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine 'vatreni' su pobijedili Tursku 1-0. Bila je to dramatična utakmica koju je odlučio pogodak Gorana Vlaovića u 85. minuti. Hrvatska je potom dogurala do četvrtfinala u kojem je ispala od Njemačke.

Na SP-u 1998. u Francuskoj Ćirini 'sinovi' su na startu dobili Jamajku (2-1), a potom dogurali do povijesne bronce. Iduće SP u Japanu i Južnoj Koreji (2002) donio je razočaranje na staru i poraz od Meksika, a potom ispadanje u prvom krugu.

Europsko prvenstvo u Portugalu 2004. godine 'Vatreni' su otvorili protiv Švicarske, a susret je završio bez golova. Hrvatska je dominirala, imala nekoliko lijepih prilika no nije uspjela postići pogodak. Momčad koju je tada vodio Otto Barić nije prošla grupa, ostala je iza Engleske i Francuske.

Četiri godine kasnije hrvatska vrsta je na otvaranju EP-a u Austriji i Švicarskoj dobila Austriju 1-0 i prošla skupinu. Austrijance je slomio Luka Modrić golom iz kaznenog udarca u 4. minuti. 'Vatreni' su natjecanje zaključili porazom od Turske u četvrtfinalu.

Na posljednjem EP-u 2012. u Poljskoj i Ukrajini, Hrvatska  je na staru slomila Irsku 3-1, no to ipak nije bilo dovoljno za prolaz u osminu finala. To je bio i jedini put da je Hrvatska slavila u prvom kolu nekog velikog natjecanja, a potom ispala. Irce su slomili Mandžukić (2) i Jelavić.

Zadnji SP u Brazilu prije dvije godine pamtit ćemo po otvaranju s Brazilom, porazu 1-3 i opraštanju nakon prvog kruga.
Europsko prvenstvo u Francuskoj bit će posebno po tome što i četiri trećeplasirane ekipe idu dalje pa će svaki bod biti presudan.

Hrvatski nastupi u prvim kolima na velikim natjecanjima:

EP 1996. ENGLESKA1. kolo: Hrvatska – Turska 1-0 (stigli do četvrtfinala)
SP 1998. FRANCUSKA1.kolo: Hrvatska - Jamajku 3-1 (osvojili 3. mjesto)
SP 2002 JAPAN I JUŽNA KOREJA1. kolo: Hrvatska - Meksiko 0-1 (ispali u grupi)
EP 2004. PORTUGAL1.kolo: Hrvatska – Švicarska 0-0 (ispali u grupi)
SP 2006. NJEMAČKA1. kolo: Hrvatska - Brazil 0-1 (Ispali u grupi)
EP 2008. AUSTRIJA I ŠVICARSKA1.kolo: Hrvatska – Austrija 1-0 (stigli do četvrtfinala)
EP 2012 POLJSKA I UKRAJINA1.kolo: Hrvatska – Irska 3-1 (ispali u grupi)
SP 2014 BRAZIL1. kolo: Hrvatska - Brazil 1-3 (ispali u grupi)

(Hina)

Komentiraj članak

Komentari