MIRIS ZDRAVLJA

UBOJITA KOMBINACIJA ZA VIRUSE Ova dva saveznika čine čuda

Češnjak je jedna od najčešće korištenih biljaka u narodnoj medicini, dok luk pokazuje antikancerogeno, antiaterosklerotsko i antitrombotičko djelovanje.

Ako postoji nešto što valja jesti u ovo doba godine onda je to češnjak. Osim što je dobar za jačanje imuniteta, također umanjuje štetu koju srcu i krvnim žilama nanosi masnija zimska hrana.

Sprječava prehladu
Češnjak je jedna od najčešće korištenih biljaka u narodnoj medicini. I to širom svijeta. Uzima se kako bi se spriječila prehlada, kod šećerne bolesti i bolesti srca. Smanjuje nastajanje ugrušaka krvi. Imate li povišen krvni tlak, ili loši, LDL, kolesterol i šećer u krvi, tu je opet od pomoći češnjak.Pokazalo se kako njegova česta prisutnost u jelovniku smanjuje rizik za nastajanje različitih vrsta raka usta, želuca, debelog crijeva i prostate.
  
Luk djeluje i kao antibiotik
Ovosezonska panceta tek što se nije osušila i uskoro dolazi na naše stolove. A što uz nju narezati nego luk? Ovaj rođak češnjaka pokazuje antikancerogeno, antiaterosklerotsko i antitrombotičko djelovanje. Luk djeluje i kao antibiotik, diuretik, laksativ, te olakšava astmatične tegobe. Pomaže reguliranje koncentracije glukoze i masnoća u krvi. Sadrži vitamin C i neke vitamin B skupine. S pravom se u narodu drži da je luk istodobno hrana, začin i lijek.

U kulinarstvu
Luk potiče lučenje probavnih sokova, a time i probavu.Valja ga oprezno pržiti na ulju jer je prepržen teže probavljiv. Kako bi ga se samo nježno popržilo da poprimi staklasti izgled, ulju za prženje dodajte malo vode. Sitno izrazan luk dodajte svježem siru. Poslužite uz tost za doručak. Ljeti ovaj doručak upotpunite svježim krastavcima.Ljubičasti luk dio je pikantnog nadjeva za pizzu.Salatu od rajčice može se obogatiti lukom. Luk je neizostavni sastojak mesnih i povrtnih umaka, variva i juha.

IZVOR: zivim.hr

Komentiraj članak

Komentari