Referendum sve bliže

U PRVA TRI DANA VIŠE OD 5000 POTPISA "Šprajc i HRT dezinformiraju hrvatsku javnost"

U prva tri dana prikupljanja potpisa za referendum o projektu na Srđu građani su Dubrovnika brojnim potpisima odaslali jasnu poruku o snažnoj želji za odlučivanjem o budućnosti svoga grada. Od petka do nedjelje navečer skupljeno je više od 5000 potpisa, među kojima su bili i mnogi političari poput gradonačelnika Andra Vlahušića, dogradonačelnika Nika Šalje, vijećnica Dubravke Šuice i Marije Delije, kandidata za gradonačelnika Matka Bupića te mnogih uglednih građana kao što su dubrovački biskup monsinjor Mate Uzinić, dubrovački paroh Goran Spaić, te akademika Luka Paljetka i Nenada Vekarića.

Na dan Feste svetoga Vlaha, zaštitnika grada pod Srđem, i veliki broj građana koji ne žive u administrativnim granicama Dubrovnika izrazio je želju dati svoj potpis za raspisivanje referenduma,  što je najbolji pokazatelj visoke svijesti građana o utjecaju koji bi realizacija velikog golf resorta imala ne samo na Dubrovnik, nego i na cijelu Županiju.

Nažalost, početak  kampanje obilježila je odluka Hrvatske radiotelevizije o zabrani emitiranja plaćenih obavijesti  na Radio Dubrovniku. Stvaranjem takve antidemokratske klime, građanima koji taj javni servis financiraju, onemogućeno je dobivanje informiracije o tome gdje i kako mogu dati svoj potpis. Stoga su organizatori referenduma tužbom sudu u Dubrovniku ustali protiv medijske blokade HRT-a.
Medijska blokada započeta prvog dana prikupljanja potpisa, u drugom se danu pretvorila u direktno dezinformiranje hrvatske javnosti i to u središnjoj informativnoj emisiji HRT-a. U prilogu o dubrovačkom referendumu, umjesto pitanja kolegici u Dubrovniku, urednik Drugog dnevnika Zoran Šprajc iznio je tendenciozne i velikim dijelom neistinite konstatacije o projektu. Usto, komentar novinarke Sandre Lacković o velikom odazivu građana Dubrovnika, pratio je propagandni film investitora, i to u udarnom informativnom terminu javnog servisa.

Natpisom "Protiv investicije ili gradonačelnika" koji je pratio prilog iz Dubrovnika, potpuno je poništena neutralnost kampanje prikupljanja potpisa, na koju su se u velikom broju odazvali kako pobornici, tako i protivnici ovog projekta - stoji u priopćenju Građanske inicijative "Srđ je naš".

Komentiraj članak

Komentari