SVI SU NA COVID ODJELU

U OB Dubrovnik jedna sestra radi na pet bolesnika

Zdravstvena skrb građana ovisi i o gostujućim liječnicima, jer za potrebe pacijenata u Općoj bolnici ih nema dovoljno.

Nedovoljan broj medicinskih sestara i tehničara problem je s kojim se Opća bolnica Dubrovnik bori niz godina. Samo u jedinici intenzivne liječničke skrbi nedostaje ih stotinu, a za sve odjele potrebno je barem još toliko nove radne snage.
Goran Mratinović

Zbog nemogućnosti pronalaska dugoročnog smještaja iz dubrovačke bolnice odlaze i mladi specijalizanti. Bolnica, sindikati i grad nadaju se kako tome uskoro dolazi kraj.

Na Hitnom prijemu dubrovačke Opće bolnice na dan se obradi više od 80-ero pacijenata. Spremno ih dočekuje mlado medicinsko osoblje kojeg je u smjeni upola manje nego što je potrebno, donosi RTL.

"Mi to osjetimo. Treba nas biti barem toliko koliko nas je sada, sad nas radi pet u smjeni s tim da jednu sestru gubimo s trijažom. Tako da nas ostaje četvero što je jako jako malo", kazala je Dijana Zucalo, prvostupnica sestrinstva.

U bolnici je zaposleno nešto manje od 400 medicinskih sestara, a nedostaje ih još minimalno dvije stotine: "Normativ u jedinici intenzivne skrbi je dvije sestre na jednog pacijenta, dok se sada radi jedna sestra ne pet pacijenata. Dakle, neusporedivo", kazao je Ivan Večerin, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Dubrovnik.

Veći dio osoblja usmjeren je na Covid odjel. Organizirati bolnicu u takvim uvjetima svakim danom sve je veći izazov.

"Tako da imamo sada sa samoizolacijama u prosjeku 70 i 80 sestara izvan pogona stalno što je na ovakav malu bolnicu mali broj sestara jako velika brojka", kaže glavna sestra OB Dubrovnik Kristina Muhoberac.

Zdravstvena skrb građana ovisi i o gostujućim liječnicima, jer za potrebe pacijenata u Općoj bolnici ih nema dovoljno.

"U prvom redu mislim na pedijatre, ginekologe, interventne kardiologe te neke kirurške struke tako da dugoročno gledano će to biti i ostaje jedan težak financijski uteg Općoj bolnici", rekao je ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić .

 

Komentiraj članak

Komentari