U LJEKARNAMA Zanima vas vaša biološka dob? Isprobajte GlycanAge test!

Suradnjom Genosa i Medike prvi personalizirani test biološke dobi odnedavno je dostupan i u ljekarnama. Kako se radi o testu koji se provodi iz krvi, do nedavno je GlycanAge test bilo moguće provesti samo u specijaliziranim laboratorijima ili poliklinikama.

GlycanAge test napravljen je na principu da testiranje možete napraviti sami kod kuće.

Sve potrebno nalazi se u kutijici: upute, maramice za dezinfekciju prsta, lancete za vađenje krvi, kartica za prikupljanje krvi, flasteri. 

Uzorke krvi zatim možete vratiti u ljekarnu u kojoj ste kupili test ili preko Genosa zatražiti da preuzmu uzorke. Na rezultate laboratorijske analize glikana čeka se do četiri tjedna.

Novinar tportala odvažio se isprobati GlycanAge test.

Za vađenje krvi trebalo je manje od minute. Postupak je bio gotovo bezbolan, jedino što osjetite lagani je ubod u jagodicu prsta.

Nakon dva tjedna čekanja, stigao je rezultat koji je iznenadio ne samo novinara, već i prof. dr. Lauca jer u pravilu muškarci na GlycanAge testu lošije prolaze od žena. Stoga možete zaključiti o kakvom se rezultatu radi. Novinar tportala čak je 22 godine mlađi od svoje kronološke dobi. Naime svjećice na torti pokazuju 42 godine dok GlycanAge test pokazuje 20 godina.

Muškarci i žene su jako različiti. Imaju drugačije hormonalne statuse, drugačiji način funkcioniranja mozga i drugačije balansiraju upale. Hormon estrogen bitno smanjuje proupalne procese kod žena. Zbog toga su one u reproduktivnoj fazi svog života zaštićene od primjerice srčanih i moždanih udara, puno češćih kod muškaraca', naglasio je Lauc.

Novinara tportala zanimalo je što konkretno znači tih 20 godina biološke dobi? Govori li to da je manje podložan bolestima i kojima točno? Hoće li duže živjeti od nekog vršnjaka čija je biološka dob, naprimjer, 60 godina?

„Prvo bih Vam savjetovao da nastavite sa životnim stilom koji vodite jer vam očigledno čini dobro. U narednih pet do 10 godina imate relativno mali rizik da ćete oboljeti od kardiovaskularnih bolesti. Znači, ne biste trebali imati aterosklerozu, srčani i moždani udar. Ne biste trebali oboljeti ni od nekih upalnih bolesti kao što su artritis, reuma, lupus, Chronova bolest i sličnog“, rekao je Lauc. 

Kad je riječ o dužini života, situacija je nešto kompliciranija. Samo doživljenje znanstvenici dosad nisu uspjeli povezati ni s jednim konkretnim biomarkerom. Ali glikani ipak daju neke naznake.

„Napravili smo testove na 3000 ljudi iz različitih dijelova svijeta, od Papue Nove Gvineje, preko Ugande i Tajlanda, do Hrvatske. Ustanovili smo da glikani tamo gdje je kraći životni vijek puno brže dolaze do upalne faze nego u onim zemljama u kojima je očekivani životni vijek duži. Na osnovi toga dalo bi se reći da vama niski GlycanAge predviđa duži životni vijek nego vašem vršnjaku u Hrvatskoj, čija je biološka dob, primjerice, 70 godina. Ali za to nema nikakve garancije jer na dužinu života utječe puno slučajnih događaja, od toga da vas može udariti auto do neke virusne bolesti“, pojasnio je prof. dr. Lauc.

Da su rezultati testa pokazali suprotno, tada bi preporučili da se javite u Specijalnu bolnicu Sv. Katarina. Lauc i njegov Genos sa Sv. Katarinom već godinama surađuju i razvijaju model koji će osobama s povišenom biološkom dobi ponuditi rješenja kako da je poboljšaju. Važno je napomenuti da GlycanAge nije dijagnostički test. Glikani ne mogu reći o kojoj se konkretno bolesti radi jer one počinju puno ranije, čak pet do 10 godina prije nego čovjek dobije dijagnozu same bolesti. Glikani govore jeste li na putu da obolite. Stoga u bolnici Sv. Katarina možete napraviti opsežan pregled kako biste utvrdili uzrok u pozadini postojećeg proupalnog stanja organizma.

Tih mladenačkih 20 godina, koliko je novinaru prikazao GlycanAge, ne znači, nažalost, da se sad može bez brige prepustiti svim grešnim životnim užicima. Biološka dob je, naime, otporna, ali opet pokvarljiva roba.

Članak je dostupan OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari