Zbirka Pambianchi-Kramarić

U Lazaretima otvorena dugoočekivana izložba 'Iz riznice hrvatske i europske književne i kulturne baštine'

Izložba vrijednih i rijetkih izdanja predstavlja najvrjednija izdanja, knjige, vedute i zemljovide iz privatne zbirke talijanskog odvjetnika, bibliofila i osvjedočenog prijatelja Dubrovnika i Hrvatske Cristiana Pambijanchija. Riječ je o izboru 73 naslova iz povijesti hrvatske književnosti i kulture tiskanih u razdoblju od 16. do 20. stoljeća.


 
-Izložba je važna jer doista pokazuje raznolikost i bogatstvo hrvatske književnosti, ali i proces formiranja jezika kojim je ta književnost stoljećima pisana i stvarana te svjedoči o ulozi hrvatske književnosti na europskom kulturnom i književnom zemljovidu. Mi smo je  zamislili, moje suradnice i ja, kao jednu šetnju od prvog izdanja ‘Misal hruacki’ Šimuna Kožičića Benje, modruškog biskupa. Zanimljivo bibliofilsko izdanje. Izložbu smo završili sa kataloškim brojem 73, sa najljepšom i najvećom zagonetkom, a to je s našom famoznom Cvijetom Zuzorić – kazala je autorica izložbe Katja Bakija.

 

 

Veliki dio izloženih knjiga su prva izdanja i djela dubrovačkih autora ili je riječ o naslovima vezanim uz dubrovačke teme i dubrovačku književnost.  

 

-Ova izložba je izuzetno remek djelo jer se sastoji od veoma vrijednih i rijetkih izdanja iz privatne kolekcije gospodina Cristiana Pambianchija, istinskog prijatelja grada Dubrovnika i naše Domovine. Suradnja s gospodinom Pambiancijem počela je 2017. godine, koji je bio glavni promotor, glavna spona i poveznica kako bi u Dom Marina Držića dovela tri značajna Držićeva djela – kazao je ravnatelj Doma Marina Držića Nikša Matić te dodao:

-Večeras smo radosni i sretni zbog čovjeka koji nema nikakve rodbinske veze sa našom domovinom a toliko je ljubi.

 

Odakle tolika ljubav prema gradu Dubrovniku priupitali smo upravo Cristiana Pambiancija, talijanskog odvjetnika, bibliofila.

 

-Kada učite povijest o povijesti Dubrovnika, sasvim je jasno i logično voljeti ga. Zbog svega što je Dubrovnik pridonio čovječanstvu. Pokazuje da ako ulažete u diplomaciju, mir i dobre odnose možete zadržati slobodu 5 stoljeća i izgraditi reputaciju koja je jako važna za razvoj i budućnost svake zemlje. Na ovoj izložbi možete vidjeti zbilja puno. Knjige su kao sigurnosne kutije za jezik ljudi, a jezik je jedan od glavnih identiteta ljudi. Ove knjige pokazuju pokazuju povijest, kulturu i književnost Dubrovnika i Hrvatske. Ovo je sjajna prigoda za sve vas da budete ponosni na svoju zemlju.

 

U prepunoj lađi u Lazaretima izložbu je otvorio gradonačelnik Mato Franković, a pogledati je možete do 24.veljače.

Komentiraj članak

Komentari