Vrijeme pandemije

U IZOLACIJI ČEŠĆE POSEŽETE ZA ALKOHOLOM KAKO BISTE SE BOLJE OSJEĆALI? Stručnjaci upozoravaju da to baš i nije najbolja ideja

Stručnjaci su pojasnili zašto je pretjerana konzumacija alkohola tijekom izolacije štetna.

Pandemija koronavirusa podigla je nivo anksioznosti, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zna što to znači – ljudi će više piti, bilo da zamijene druženja ili da se smire, prenose Fini recepti.

Ipak, dr. Aiysha Malik iz Odjela za mentalno zdravlje i zlouporabu supstanci tvrdi da alkohol “nije od pomoći pri suočavanju s anksioznosti i stresom tijekom pandemije”, piše Insider.

“Zlouporaba supstanci koje izazivaju ovisnost može biti štetna za fizičko i mentalno zdravlje. Onima koji nisu ovisnici korištenje supstanci neće pomoći pri nošenju sa stresom samoizolacije, već tako mogu pogoršati situaciju”, tvrdi liječnica.

Dosada, usamljenost i neizvjesnost trenutno su sasvim normalni osjećaji koje svi proživljavaju, ali važno ih je izraziti, a ne skupljati u sebi.

Stručnjaci preporučuju da se držite određene rutine jer će vam to dati osjećaj kontrole i reda. Osim toga, važno je zdravo se hraniti, vježbati i spavati.

Ključ je u umjerenosti

Malik ističe da je u redu popiti alkoholno piće u umjerenim količinama – oko jedne čaše vina na noć, no pretjerivanje može oslabiti vaš imunitet i učiniti vas podložnijim zarazi.

Konzumiranje više alkohola od preporučene količine može promijeniti mikrobiom crijeva, što zauzvrat može oštetiti imunološke stanice u tankom crijevu. “Oštećenjem tih stanica može se olakšati prolazak patogena u krvotok”, rekao je liječnik Nate Favini za Insider.

Dosadašnja istraživanja pokazala su da pretjerano konzumiranje alkohola (četiri ili više pića u dva do tri sata za žene, odnosno pet ili više pića u istom razdoblju za muškarce) može oslabiti imunološki sustav.

Komentiraj članak

Komentari