Polupani lončići

U BRUXELLESU PUCAJU OD SMIJEHA Vijest koja je prošlog ljeta sablaznula Dalmaciju ušla u pet najluđih mitova i neistina o EU

Vijest koja je prošlog ljeta skandalizirala Dalmaciju pokazala se lažnom, i ne samo to. Ušla je u top pet najvećih mitova i neistina o Europskoj Uniji objavljenih ove godine, priopćila je Europska komisija.

Sjećate li se o kojoj je 'vijesti' riječ? Podsjetit ćemo vas. U kolovozu su otoci Šolta i Mljet, gradovi  Kolan na Pagu, Rijeka i Kaštela unijeli u Zakon o komunalnom gospodarstvu odredbu o zabrani tiramola, s kaznama do dvije tisuće kuna za sve one koji ju prekrše.

Građani su se pobunili, tvrdeći da je takvo sušenje rublja tradicija, dio identiteta i turistička atrakcija, ali gradske uprave bile su neumoljive tvrdeći da je 'takva direktiva'.

 

iz grada Kaštela poručili su neposlušnicima da je odluka usklađena s direktivama Unije. Samo što to nije bilo istina.

Uskoro je to postalo jasno i gradskim upravama pa je pročelnica Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo grada Kaštela Marija Pelivan demantirala samu sebe .

– Radi se o krivoj interpretaciji, radi se isključivo o odluci koja se temelji na Zakonu o komunalnom gospodarstvu te nema nikakve preporuke od EU – rekla je Pelivan, a od tada čisto rublje slobodno visi na tiramolama.


Ali nismo mi Hrvati jedini koji su polupali lončiće, piše Večernji list. Finci su se preplašili da će EU zabraniti nogomet, u Austriji je zavladala panika da će se zbog pravila EU tijelo pokojnog vozača formule 1 Nikija Laude morati ekshumirati, u Češkoj se pisalo da EU zabranjuje neke vrste noževa kako Česi više ne bi skupljali gljive, a u Belgiji su se zgrozili pričom da EU ograničava veličinu grudnjaka.

Komentiraj članak

Komentari