'NITkO SE NIJE TAKO VOLIO'

TUŽNA OBLJETNICA TRAGIČNE SUDBINE KOJA JE POSTALA SIMBOL BESMISLA RATA Na današnji dan ubijeni su Boško i Admira, sarajevski Romeo i Julija

Na današnji dan prije 26 godina poginuli su Boško Brkić i Admira Ismić, sarajevski Romeo i Julija.

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine piše da je njihova priča, priča o Sarajevu i ljubavi ispred zastava. Par se upoznao u godini "sarajevske Olimpijade" i zajedno su proveli devet godina.

Ni njima ni njihovim roditeljima nije smetalo što je Boško bio Srbin, a Admira Bošnjakinja.
 
Kada je 1992. godine počeo rat, Boškovi roditelji otišli su iz Sarajeva. Boškova majka Rada molila ga je da krene s njom, ali on nije želio ostaviti svoju Admiru. Vjerovali su da će se rat brzo završiti i da će dobro pobijediti.
 
Kraj rata, nažalost, nisu dočekali.
 
Bošku je život postao težak u Sarajevu. Neki kažu da su ga psihički maltretirali. Admira i on su shvatili da žele sačuvati svoju ljubav i otići izvan Sarajeva.
 
Vojska Republike Spske i Armija BiH u svibnju 1993. godine dogovorili su da će Boška i Admiru pustiti da preko Vrbanja mosta prijeđu na Grbavicu.
 
Admirina majka Nejra je plakala, a otac Zijo nije htio govoriti jer se nije slagao s tim da krenu. Ali, Admira nije željela ostaviti Boška.
 
Svejedno su krenuli.
 
Kurt Schork, američki reporter koji je svijetu prenio priču o tragičnoj ljubavi Boška i Admire, za Reuters je 1993. godine napisao da su se obje strane složile da se par pusti preko crte razgraničenja.
- Boško i Admira hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika s obje strane. Nakon što su prešli crtu pod kontrolom BH strane i krenuli prema naselju Grbavica pod kontrolom Srba, netko ih je pogodio, napisao je.
 
Hitac iz snajperske puške pogodio je i usmrtio Boška. Drugi hitac ranio je Admiru, koja je prije smrti dopuzala i zagrlila Boška.
 
Slika zagrljenih Boška i Admire obišla je cijeli svijet, a CNN ih je nazvao sarajevskim Romeom i Julijom.
 
Njihova zagrljena tijela s ulice su sklonjena tek osmi dan. Sahranjeni su na groblju u Lukavici.
 
Nakon rata, 1996. godine, po želji Admirinih roditelja, njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav. Istraga o ubojstvu Admire i Boška nikada nije vođena i njihov ubojica nikada nije otkriven.
 
Grupa Zabranjeno pušenje 2013. godine snimila je pjesmu o velikoj ljubavi Boška i Admire.

Komentiraj članak

Komentari