Kiša i vize ubijaju sezonu

Turizmu prijeti debakl, hotelijeri u panici

Ekonomska kriza koja ne jenjava, vize za ruske, turske, ukrajinske i sve dalekoistočne goste (Kina, Japan, Koreja) kao i meteorološke okolnosti koje nam ovog proljeća nikako ne idu naruku, uz puno nesnalaženja i “lako ćemo“ pristupa državnih tijela, već su odvele predsezonski turistički promet “u crveno“, a ozbiljno prijete i ukupnom učinku ove godine.

Posljednji dani svibnja, naime, prolaze u primanju otkaza rezervacija iz Rusija i Ukrajine, Kine i Japana, ali i paničnog spuštanja cijena hotelijera koji sada ne znaju što će s praznim posteljama na početku lipnja. Kako ni jednog trenutka ne treba zaboraviti da se u hrvatskoj deviznoj bilanci svaka peta kuna zaradi od turizma, nekoliko pogrešnih ili evidentno zakasnjelih poteza u turizmu mogu drastično poremetiti likvidnost zemlje već ove jeseni, piše Slobodna.

Nakon hladnog i turistički lošeg travnja, sve su se nade polagale u svibanj koji je to trebao nadoknaditi jer su u njemu svi blagdani od Praznika rada, preko Duhova i Tijelova, a on je umjesto toga donio velikom dijelu turističko-ugostiteljske industrije novo razočaranje.

Kiša, niske temperature i konkurencija puno jeftinijih zemalja odvele su dio gostiju na druge obale, a one iz bližeg susjedstva ostavile kod kuće dok se vrijeme ne proljepša. I dok bi se turistički promet iz ta dva proljetna mjeseca zbog njihova skromnog udjela u ukupnom opsegu sezone mogao lako nadoknaditi u “špici“, dotle ono što slijedi nikome ne daje previše razloga za optimizam. Početak lipnja, naime, prema najavama organizatora putovanja, ali i samih hotelijera prodaje se loše, rezervacije s ruskog tržišta više se otkazuju nego što stižu nove, domaćih gostiju nema, a stranci čekaju da temperature budu takve da su sigurni kako će se i okupati.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari