ŠIRI SE BOLEST

TURISTI SA SOBOM DONOSE ZARAZU Troje zaposlenika Zračne luke Split dobilo ospice

U posljednja dva mjeseca u Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježeno je 14 slučajeva oboljelih od ospica, a svi oboljeli nisu bili životno ugroženi, piše Splitski dnevnik.

U pitanju je bio blaži oblik bolesti i samo su jedna državljanka BiH i Australka iz preventivnih razloga zadržane u KBC-u Split na Klinici za infektologiju. Djevojčica iz Ukrajine, inače treće oboljela, nije zadržana u bolnici. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, od 14 oboljelih, troje je stranaca i 11 iz Splitsko-dalmatinske županije.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji su trenutno “aktivna” samo dva slučaja ospica – jedan na jednom od srednjedalmatinskih otoka i drugi u okolici Splita. Najugroženiji su ipak zaposlenici Zračne luke Split u Resniku. U zadnjih 20-ak dana njih troje je oboljelo od ospica. Razlog za to je što se često susreću s inozemnim putnicima koji za sobom ponekad donose i bolesti.

Šefica Epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (“Higijenski”), dr. Diana Nonković, kaže da su oboljeli već ozdravili. Tvrdi da su svi imali blaži oblik oboljenja.

“Mi epidemiolozi kontinuirano radimo na sprječavanju širenja, kako ospica, tako i drugih zaraznih bolesti. Stalno se obrađuju kontakti, odnosno osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženom osobom, te se nalažu mjere koje su potrebne kako bi se zaštitilo zdravlje svih stanovnika Splitsko-dalmatinske županije”, kazala je Nonković za Slobodnu Dalmaciju.

No, brojka oboljelih od ospica ne začuđuje jer je procijepljenost u Splitsko-dalmatinskoj županiji nije onakva kakva bi trebala biti.

 

Komentiraj članak

Komentari