Počinje priprema

TUNEL NA VIDIKU: Vlahušić boravi u Francuskoj s tvrtkom koja radi dokumentaciju

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić se za boravka u službenom posjetu gradu prijatelju Rueil - Malmaisonu sastao s upravom tvrtke Eigis Tunnels koju je francuska Vlada angažirala za pripremu tehničke dokumentacije dubrovačkog tunela, nastavno na odobrena bespovratna sredstva u visini od 600,000 €.

Grad Dubrovnik je prethodno kroz suradnju s gradom Rueil - Malmaisonom i lobiranjem gradonačelnika Patricka Olliera za izradu studija isplativosti, utjecaja na promet i utjecaja na okoliš te zaštitu baštine tunela koji bi povezao Splitski put i usjek Iza Grada od francuske Vlade zatražio bespovratna sredstva. Dobivanjem suglasnosti na ovakav oblik financiranja od hrvatske Vlade i potvrdom nove francuske Vlade ugovor o donaciji je postao pravovaljan pa će francuska tvrtka početi s izradom ugovorene dokumentacije. 

Gradonačelnik Vlahušić je u razgovoru s izrađivačima studija istaknuo kako je cilj Grad Dubrovnika rasterećenje Pila od prometa motornih vozila, a kako studije isplativosti moraju predvidjeti da će se uporaba tunela naplaćivati isključivo komercijalnim korisnicima, odnosno posjetiteljima dok za građane Dubrovnika uporaba mora biti besplatna. Studije će se izraditi na način sukladan propozicijama natječaja za financiranje iz strukturalnih fondova Europske unije. Izrađivačima dokumentacije je ustupljena prostorno-planska dokumentacija Grada Dubrovnika i konačna verzija Prometne studije koju su izradili hrvatski stručnjaci kako bi se propozicije tunela uskladile s predviđanjima rasta prometnog opterećenja i broja posjetitelja koji će dolaziti u Dubrovnik. Izrađivači su također upoznati s Proračunom Grada Dubrovnika te ciljem povećanja prihoda od turista i smanjenjem nameta na građane kako bi se i poslovni plan tunela usmjerio takvom modelu financiranja, a visina investicije i održavanja bila u okviru financijskog potencijala Grada Dubrovnika.

Komentiraj članak

Komentari