Američki predsjednik

TRUMP OBJASNIO ZAŠTO SU UBILI SULEJMANIJA Opet zprijetio Iranu: 'Dok god sam predsjednik SAD-a, oni neće imati nuklearno oružje'

“Ako Amerikanci planiraju dodatne napade i zločine protiv Irana, uzvratit ćemo još jačim napadima”, rekao je iranski predsjednik Rohani

Američki predsjednik Donald Trump obratio se javnosti nakon što je Iran kasno sinoć, u znak odmazde za ubojstvo generala Sulejmanija, raketirao dvije američke vojne baze u Iraku, piše net.hr

“Dok god sam predsjednik SAD-a, Iran neće smjeti imati nuklaerno oružje. Američki narod trebao bi biti zahvalan i sretan – nijedan Amerikanac nije ozlijeđen niti je stradao u sinoćnjem napadu. Učinjena je minimalna materijalna šteta”, rekao je Trump.

Istaknuo je i da nikad neće dopustiti da Iran prijeti cijelom svijetu, prenosi net.hr

‘Sulejmani je planirao nove napade’

“Ubili smo Sulejmanija koji je odgovoran za brojna zlodjela. Potpirivao je građanske ratove, ranio je i ubio brojne vojnike, postavljao bombe koje su naudile brojnim ljudima. Doveo je i do smrti jednog Amerikanca, orkestrirao je napad na američko veleposlanstvo u Bagdadu. Planirao je i nove terorističke napade, ali mi smo ga zaustavili. Trebalo smo to učiniti odavno, ali i sada smo njegovom likvidacijom poslali snažnu poruku teroristima”, rekao je Trump.

Najavio je da će uvesti nove sankcije Iranu ako ta zemlja ne promijeni svoje ponašanje.

Trump je rekao i da je Iran vojne baze napao raketama koje je financirala prethodna (Obamina) administracija.

‘Imamo oružje, ali ne znači da ga moramo koristiti’

Podsjetimo, Iran je jučer ispalio više od 20 balističkih projektila na američke baze. Iako iranski državni mediji tvrde da je u napadu poginulo 80 američkih vojnika, koje oni nazivaju teroristima, službeni podaci govore da nema žrtava niti ozlijeđenih.

Trump je podsjetio da Amerika ima jaku vojsku:

“Imamo snažnu vojnu opremu, ali ne znači da ju moramo koristiti. Mi ju ne želimo iskoristiti. Spremni smo na mir sa svim onima koji ga žele”, kaže američki predsjednik pozvavši Europu da izađe iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Na kraju kratkog obraćanja poručio je:

“Hvala vam najljepša, Bog blagoslovio Ameriku!”

Novinarima nije bilo dopušteno postavljati pitanja.

‘Razmislite dvaput prije nego napadnete’

Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u srijedu da bi SAD trebao razmisliti dva puta prije nego što uzvrati zbog iranskog napada na američke vojne baze u Iraku.

“Ako Amerikanci planiraju dodatne napade i zločine protiv Irana, uzvratit ćemo još jačim napadima”, rekao je Rohani.

“Zahvaljujem Revolucionarnoj gardi zbog odlučnog odgovora na ubojstvo generala Kasima Sulejmanija”, dodao je.

Ubojstvo Sulejmanija nazvao je “američkim ratnim zločinom” koji je “jedino prouzročio da iranski narod pokaže više solidarnosti nego ikada”.

Komentiraj članak

Komentari