TRUMP NIJE SRETAN Huawei tajno izgradio bežični internet u Sjevernoj Koreji?

Kineska tehnološka kompanija Huawei u tajnosti je pomagala Sjevernoj Koreji da izgradi i održava komercijalnu mrežu bežičnog interneta, objavio je Washington post. Vijest se raširila američkim medijima koji su vrlo ozbiljno shvatili taj scenarij.

Prema pisanju lista, kineski telekomunikaciji gigant se u proteklih osam godina udružio s kineskom državnom kompanijom Panda international information technology na velikom broju projekata u Sjevernoj Koreji. Razvijali su 3G mrežu i zahvaljujući tome mnogi građani te zemlje koriste mobilne telefone.

Sve se to odvijalo u tajnosti, a umjesto naziva Sjeverna Koreja, koristili su šifru A9.

Pitanje jesu li Kinezi izvozili i opremu u tu zemlju

Otkriće da je Huawei potencijalno pomogao Sjevernoj Koreji u tehnološkom razvoju mogao bi dodatno zakomplicirati Trumpov stav prema toj komapniji.

Američki predsjednik Donald Trump je, reagirajući na pisanje lista, istaknuo da će se ti navodi morati provjeriti.

List navodi da bi sličan potez Huaweija mogao dovesti i do pitanja je li kompanija narušila i izvozne kontrole SAD da bi opskrbila Sjevernu Koreju opremom.

Amerika je u svibnju Huawei stavila na crnu listu čime je kompanijama iz SAD-a zabranjeno prodavati dijelove kineskom tehnološkom gigantu, osim uz posebne licence.

Grčevito žele zadržati Android

Donald Trump je, međutim, prošlog mjeseca objavio da kompanije iz SAD mogu nastaviti s prodajom u nastojanju da obnovi trgovinske razgovore s Kinom.

Huawei se već neko vrijeme nalazi usred internacionalnog trgovinskog rata. Koji je rezultirao time da mu je Android odlučio uskratiti korištenje svog operativnog sustava.

Iako su u kineskoj komaniji govorili da su spremni na tako nešto te da su razvili vlastiti operativni sustav, sada se ispostavilo da kineska kompanija po svaku cijenu želi zadržati Android na svojim telefonima. Jer, vrlo izgledno bi bilo kakva promjena operativnog sistema mogla drastično utjecati na prodaju njihovih telefona.

Komentiraj članak

Komentari