Neredi u SAD-u

Trump i republikanci za prosvjede krive Antifu, FBI ističe da nisu umiješani u to

FBI (Savezni istražni ured) izvijestio je da nema podataka koji upućuju na to da je krajnje lijevi pokret Antifa (antifašisti) na bilo koji način izravno umiješan u nerede koji već danima traju na ulicama SAD-a nakon smrti Georga Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca koji je 25. svibnja izgubio život nakon brutalnog policijskog postupanja.

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da će njegova administracija uvrstiti krajnje lijevi pokret "Antifa" (antifašisti) na američku listu terorističkih organizacija. Ministar pravosuđa William Barr također je okrivio Antifu za nerede koji haraju Amerikom, prenosi Index.

No kako piše poznati američki tjednik The Nation, a prenosi ga Business Insider, izvor blizak FBI-ju kaže da nema provjerenih podataka koji bi izravno povezali pokret Antifu s nasilnim prosvjedima. U FBI-jevom izvještaju navodi se nekoliko primjera nasilja kao što su gađanje policijskih službenika ciglama, ruksacima punim eksploziva i slično.

Međutim, nema ni slova o povezanosti Antife s prosvjednicima. Barem ne izravno, dodaje The Nation. 

Nema povezanosti Antife s prosvjednicima, ali postoji veza s bijelim supremacistima

No isti tjednik, kao i časopis Politico, pišu da su s prosvjednicima povezane krajnje desne opcije koje pozivaju svoje simpatizere da napadaju federalne agente te u sukobu protiv prosvjednika slobodno koriste i automatsko oružje.

Politico je u ponedjeljak izvijestio da je Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a upoznalo policiju diljem zemlje s tim da bijeli supremacisti koriste aplikaciju Telegram, čije su poruke kriptirane, kako bi potpaljivali nasilje među svojim sljedbenicima i pokrenuli rat među rasama na ulicama. 

Politico se poziva na FBI i iznosi detalj o tome da je dva dana nakon Floydove smrti u jednoj od tih Telegram grupa pozivano na nasilje, a nakon što se to obavi, poručeno je sljedbenicima bijelih supremacista da za to okrive masu prosvjednika.

 

Trumpa i Barra podupiru mnogi republikanci, senator Arkansasa poziva na ratni zločin

Trumpa i Barra podržalo je još mnogo republikanaca koji su Antifu okrivili za nasilne prosvjede diljem zemlje. Neki od njih pozivali su na izlazak vojske na ulice kako bi se ugušio taj pokret. 

Republikanac Matt Gaetz s Floride poručio je da je Antifa kriva za ove prosvjede te istaknuo da ih se treba goniti poput terorista. 
"Sad kad jasno vidimo da su pripadnici Antife teroristi, možemo li ih loviti kao i one na Bliskom istoku?" tvitao je Gaetz. 

Twitter je njegovu objavu sakrio zbog pozivanja na nasilje, ali ju nije obrisao jer smatra da je važna za javnost. Ipak, onemogućeno je njeno dijeljenje, lajkanje i sl. 

Senator Arkansasa Tom Cotton također je pozvao na korištenje vojnih snaga protiv prosvjednika te istaknuo da se prema njima ne treba pokazati milost.

"Trebamo nultu toleranciju na ovu destrukciju", Cotton je napisao nazvavši pripadnike Antife teroristima.

Cotton je pozvao na to da vojska ne prihvati predaju uhićenih prosvjednika, već ih odmah ubije. Takva praksa zabranjena je Ženevskom konvencijom i smatra se ratnim zločinom.

Komentiraj članak

Komentari