BAKINI SAVJETI UVIJEK PALE!

TRIKOVI KOJI SPAŠAVAJU Kako očistiti luk bez suza, ribu bez da 'uprskate' cijelu kuhinju, zagorjelu tavu...

Mnogo je 'zamki' na koje možemo naletjeti dok obrađujemo i kuhamo namirnice, naravno, i dok jedemo. Ovi savjeti će nam olakšati sve te male neugodnosti u kuhinji s kojima se susrećemo svakodnevno, piše Glorija.

Naši savjeti pomoći će vam da lakše pripremite obrok, ali i da čišćenje nakon jela bude brže i učinkovitije.

KRUH SMIRUJE ULJE
Ako vam pri prženju jela ulje počne jako prskati, ubacite u njega komadić korice kruha, koja bi trebala upiti vodu. Pomoći će i ako dodate malo soli.

SVJEŽINA LIMUNA
Želite li da limun dulje ostane svjež i sočan, čuvajte ga u kutiju napunjenoj piljevinom. Pazite da se limuni u kutiji međusobno ne dodiruju.

DA SE ŠLJIVE NE RASPADNU
Suhe šljive pri kuhanju se lako raspadnu. Kako biste to spriječili, prije kuhanja ih potopite u hladnu vodu na otprilike dva sata.

SKIDANJE LJUSKICA S BADEMA
Bademe ćete najlakše osloboditi ljuskica ako ih naparite nad ključalom vodom pa brzo istisnete palcem i kažiprstom. Ako potom namjeravate samljeti bademe, dobro bi ih bilo malo prosušiti u pećnici.

BADEMI NEĆE BJEŽATI
Oguljene bademe nije lako narezati jer su glatki i bježe pod prstima i pod nožem. Zato ih prije rezanja pospite s malo šećera.

SOL I ČIŠĆENJE RIBE
Ribu ćete lakše očistiti od ljuskica ako oštricu noža uvaljate u sol. Možete i cijelu ribu posuti solju, tako ćete prekriti sluz i riba vam neće kliziti iz ruku dok je čistite.

PROTIV MIRISA PRŽENE RIBE
Pržena riba je ukusna, ali miris koji ostaje nakon prženja nije baš primamljiv. Kako biste ga se riješili, na štednjak stavite posudu s mješavinom vode i octa da lagano isparava neko vrijeme.

LIJEPE, SVIJETLE DUNJE
Kad gulite dunje za pripremu kompota ili pekmeza, očišćene kriške odmah stavljajte u posudu s hladnom vodom u koju ste ulili malo vinskog octa. Tako narezano voće neće pocrnjeti.

OVAJ PUT BEZ SUZA
Da ne plačete dok režete luk, glavicu prvo stavite u vrelu, potom u hladnu vodu.

TRIKOVI KOJI UKLANJAJU MRLJE ILI OSTATKE HRANE

BIJELIM PO TAMNOM: Ako ste odjeću ili stolnjak umrljali borovnicama, što prije to mjesto natopite kiselim mlijekom. Nakon toga tkaninu operite u toploj vodi. Ako ste pak tkaninu umrljali crnim vinom, mrlja će nestati ako je žurno prelijete bijelim vinom.

RIBEŽ U ZAMRZIVAČU: U rupicama ribeža ponekad ostaju komadići hrane koje je teško ukloniti. Nakon ribanja sira stavite ribež na dvadesetak minuta u zamrzivač. Čim ga izvadite, stavite ga u vruću vodu. Tada ćete ga s lakoćom očistiti.

SLATKI SIRUP SKIDA ZAGORJELE TRAGOVE: Jelo vam je baš jako zagorjelo? Ne morate trljati zagorjelo mjesto svim silama niti danima namakati posudu - umjesto toga u posudu ulijte malo vode, dodajte žlicu šećera u prahu i kuhajte dok se ne napravi sirup. Kad voda provri, ulijte još malo hladne vode pa pustite da ponovno provri. Ako je potrebno, ponovite postupak.

Komentiraj članak

Komentari