Razvoj situacije

Tri moguća scenarija za Hrvatsku ako Njemačka kaže 'STOP' izbjeglicama

Izbjeglička kriza na području Hrvatske traje već gotovo mjesec dana tijekom kojih je, zaključno sa srijedom 14. listopada, kroz našu zemlju prošlo 172.981 izbjeglica.

Ljude koji na hrvatski teritorij uđu preko zelene granice sa Srbijom vlakovima prevozimo do granice s Mađarskom koja ih dalje transportira prema Austriji na putu do Njemačke. Već dulje vrijeme postavlja se pitanje kako će Hrvatska iznijeti situaciju kada, a sve je izglednije uskoro, Njemačka zatvori svoje granice za izbjeglice.

Naime, ustanak protiv izbjegličke politike njemačke kancelarke Angele Merkel se širi, objavio je u srijedu Frankfurter Allgemeine Zeitung. Otvoreno pismo protiv njene politike do srijede je potpisalo 126 članova njezine Kršćansko-demokratske unije (CDU). Među potpisnicima je 38 parlamentarnih zastupnika. Ipak, kancelarka i dalje ne popušta.

- Ako Njemačka kao najveća zemlja zatvori granice, to će imati razorne posljedice po sve zemlje na balkanskoj ruti, čak i Austrija i Mađarska će u tom slučaju morati odbiti izbjeglice - rekla je Merkel zastupnicima, javlja FAZ.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec rekao je u srijedu pred parlamentom da će Slovenija, ako Austrija zbog izbjegličke krize pojača kontrolu granice, a Mađarska potpuno zatvori granicu, morati donijeti iste mjere kao Austrija.

Iako zasad nema znakova da će Njemačka zatvoriti granice, što bi dovelo do domino efekta na čitavoj balkanskoj ruti, mnogi smatraju da je to vrlo mogući scenarij.

Hrvatska ima, tvrde, ima tri scenarija za takav razvoj situacije:

1. Otvaranje prihvatnog centra u Slavonskom Brodu gdje bi se moglo primiti 10 tisuća izbjeglica te inzistiranje na obrani granice Grčke i Turske. Za sada se izbjeglice primaju u prihvatnom kampu u Opatovcu

2. Ukoliko Turska i Grčka odbiju prihvatiti izbjeglice, granica EU branila bi se sjevernije, na granici Grčke i Makedonije.

3. Ako i ta opcija propadne, obrana granice bit će zadatak svake zemlje pojedinačno, a Hrvatska je po tom pitanju pojačala kontrolu na svojim granicama

Komentiraj članak

Komentari