SAD protiv Europe

TRGOVINSKI RAT Što on znači za hrvatske potrošače?

Carina, odnosno dodatna pristojba od 25 posto - uvodi se na 200tinjak vrsta proizvoda

U Europskoj uniji obećali su da neće ostati dužni - i nisu! Cijeli niz američkih proizvoda odsad će se drastično cariniti, a protumjera je teška gotovo 3 milijarde eura. "I MMF i Svjetska banka i OECD su u svojim izvješćima rekli da je ovo što se događa potencijalno vrlo opasno za globalni rast i globalnu ekonomiju", kazala je Cecilia Malmström, povjerenica Europske komisije za trgovinu, pišu vijesti.hr

Carina, odnosno dodatna pristojba od 25 posto - uvodi se na 200tinjak vrsta proizvoda. Među ostalim na kukuruz, maslac od kikirikija, sok od naranče, whiskey, duhan i cigarete, odjeću i obuću, željezo i čelik, brodove, motocikle.

"Ovako step by step - američki proizvodi će poskupjeti, domaći će ostati iste cijene, bit će konkurentniji, više će se prodavati! Može doći do toga, pošto nema pritiska konkurencije iz Amerike, da domaći proizvod čak ide cjenovno gore, ali može doći i do toga da zbog povećane proizvodnje i ekonomije razmjera cijene idu dolje", kazao je za RTL Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK.

Na ovu mjeru u Europskoj su se Uniji odlučili jer je ranije ove godine SAD uveo carine od 25 posto na uvoz čelika te 10 posto na uvoz aluminija. "Stavili smo carine pojedinim zemljama i industrijama gdje je odnos prema Sjedinjenim Američkim Državama bio jako nepošten", kazao je Donald Trump, predsjednik SAD-a.

Ova mjera SAD-a i protumjera Europske unije sasvim sigurno će utjecati hrvatske proizvođače koji sami ili kao dio lanca rade sa SAD-om. "Definitivno će se vidjeti manja konkurentnost na američkom tržištu, ali s druge strane zbog nepostojanja američkih proizvoda na tržištu EU - možda povećana konkurentnost na području Europske Unije", tvrdi Jurčić.

A priča bi se mogla i dodatno zakomplicirati sudeći po najnovijim Trumpovom tweetu: "Europska unija odavno je pred SAD, velike američke tvrtke i radnike stavila carine i trgovinske barijere. Ako se uskoro ne maknu, stavit ćemo 20 % carine na sve njihove automobile koji dolaze u SAD. Radite ih ovdje!"

 

I dok se stručnjaci uglavnom slažu da ovakva vrsta protekcionizma ne vodi u dobrom smjeru - trgovinski rat je čini se tek počeo.Komentiraj članak

Komentari