MIGRANTSKA KRIZA

TRAŽI VIŠE NOVCA OD EU Erdogan prijeti da će u Europu poslati milijune migranata

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, čija je zemlja primila više od četiri milijuna izbjeglica, zaprijetio je da će pustiti novi val migranata u Europsku uniju ako ne dobije veću međunarodnu pomoć.

Više od 3,5 milijuna tih izbjeglica su Sirijci i Ankara želi da se u toj zemlji uspostavi "sigurna zona" kako bi se mogli vratiti, piše Index.

"Ako se to ne dogodi, morat ćemo otvoriti vrata. Ili ćete nam pomoći, ili ako ne učinite to, žao mi je, postoje granice dokle možemo trpjeti", rekao je Erdogan u televizijskom nastupu u Ankari.

"Predlažemo uspostavu sigurne zone (...) ako to učinimo, to će pomoći Turskoj", dodao je.

Usto je upozorio na stanje u Idlibu, sirijskoj pokrajini uz tursku granicu gdje živi oko 3 milijuna ljudi koja je na meti bombardiranja režima u Damasku i odakle sve veći broj afganistanskih migranata ulazi u Tursku.

EU Turskoj isplatio gotovo 6 milijardi eura

"Nismo imali dostatnu potporu i morat ćemo to učiniti kako bismo to dobili", dodao je kazavši da je Turska potrošila 40 milijardi dolara, a od Europske unije je dobila tek tri milijarde eura za prihvat sirijskih izbjeglica.

Turska i EU su 2016. potpisali ugovor koji predviđa povratak u Tursku onih migranata koji su ilegalno ušli u Grčku, u zamjenu za financijsku pomoć od 6 milijardi eura europskog novca Ankari.

"EU je do danas isplatio 5,6 od odobrenih 6 milijardi eura", odgovorila je glasnogovornica Europske komisije Natasha Bertaud obećavši "uskoro" i ostatak.

Komentiraj članak

Komentari