SAN FRANCISCO

To se zove hrabrost: loft u kojem kupaonica ima proziran stakleni zid

Zahvaljujući svojoj visini, staro skladište robe od opeke u San Franciscu transformirano je u prekrasan stambeni prostor na dvije razine

Skladište robe u South Beachu, dijelu San Francisca, staro skoro jedno stoljeće, transformirano je u prekrasan dom kojim dominiraju beton, staklo i metal. No, unatoč tome, nema traga hladnoći i sterilnosti. Pa ni futurizmu.

Osim rustikalnih drvenih greda, biblioteka s naslonjačem za čitanje, slike na zidovima i pomno odabrani koloristički detalji dali su ovom modernom interijeru potrebnu dozu topline i atmosfere. Vanjska fasada od opeke skladišta starog skoro jedno stoljeće ne odaje da se u velikom zdanju krije dvoetažni loft s galerijom, u kojem je tek nekoliko zidova.

Kompletno preuređenje lofta vodio je arhitektonski studio Edmonds + Lee Architects iz San Francisca. Trebalo je paziti da otvoren prostor iskoristi sve vrline ''open spacea'' (u ovom slučaju da poveća prostor i uspostavi igru poveznicama u prostoru), a ipak sačuva i određenu privatnost prostora, što je arhitektima i uspjelo.

Dio galerije pretvoren je u spavaći prostor, a dio u biblioteku. Drvene grede iznad spavaće sobe i niži strop dali su potrebnu intimu tom prostoru. Kako spavaća soba ne bi ostala bez svjetla koje dolazi iz dnevne sobe u prizemlju, stavljena je prozirna staklena ograda na galeriju. Tako je sačuvana i vizualna poveznica dnevne sobe s galerijom.

Posebnost lofta odnosno njegov najveći iskorak koji mnogi tumače i kao hrabrost i provokaciju jest u tome što je kupaonički zid kojim se ova prostorija dijeli od spavaće sobe načinjen od stakla. Pogled ispod tuša ne pruža se samo na spavaću sobu, nego i na galeriju, biblioteku te dio ulice, odnosno prolaza. Ova potpuna eliminacija privatnosti bila je pravi izazov za vlasnike.

Komentiraj članak

Komentari