KRIZA VLADE

TO JE TO, IDEMO NA IZBORE?! Ministrica postavila Plenkoviću ozbiljan uvjet, ne kani ustuknuti

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak je u razgovoru za Večernji list govorila o aktualnom štrajku prosvjetara koji su nezadovoljni svojim plaćama, kao i ponudi premijera Andreja Plenkovića da se u idućoj godini povećaju plaće za 6,12 posto svim državnim i javnim službenicima, u tri vala po dva posto, te da povećaju osobni odbitak sa 3800 na 4000 kuna. Zbog toga je za ponedjeljak najavljen štrajk svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, prenosi Net.hr..

Na pitanje nije li upravo i ona odgovorna za plaće nastavnika i učitelja, iako ih podržava u zahtjevima, Divjak je rekla kako je odmah po dolasku na poziciju ministrice, u Zakonu o odgoju osigurala mogućnost za 30 posto veće plaće putem europskih projekata u školama, te da su zatim, prvi put nakon 23 godine, promijenili kriterije napredovanja.

“Plaće su samo jedan element vraćanja društvenog statusa učiteljima, a mi smo druge elemente osigurali – osnaživanje učitelja edukacijom i usavršavanjem, uložili smo rekordne iznose novca iz EU fondova za opremanje škola, prvi put smo razbili uravnilovku nagrađivanjem 510 najboljih učitelja s 10 tisuća kuna bruto, a Ministarstvo pravosuđa trebalo bi do kraja godine učiteljima osigurati status službene osobe. To su činjenice. Kao što ipak treba i podsjetiti da su plaće svih u javnim službama u protekle dvije godine rasle za više od 11 posto. Još uvijek mislite da nisam ništa radila na poboljšanju materijalnog statusa?”, upitala je Divjak.

Dodala je kako su od početka mandata do sada plaće rasle za više od 11 posto. “Prvi put uveli smo nagrađivanje najboljih i dignuli smo plaće za 10 posto do 15 posto onima koji su bili u eksperimentalnom programu. Poboljšani su i uvjeti rada na temelju granskog kolektivnog ugovora, a i škole su opremljene i tako postale bolje mjesto za rad”, kaže Divjak koja misli da to govori dovoljno o njezinom zalaganju za društveni status učitelja te da sedugogodišnje zanemarivanje sustavnog ulaganja ne može nadoknaditi u dvije godine.

Komentiraj članak

Komentari