GDJE HRVATI ŽELE RADITI?

TKO SU NAJPOŽELJNIJI POSLODAVCI? Vrh liste drže njemački lanci

Istraživanje portala Moj posao otkriva tko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj. U njemu je sudjelovalo gotovo 20.000 ispitanika, a prema mišljenju većine ispitanika, desetu godinu zaredom najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj je tvrtka dm-drogerie markt d.o.o. s visokih 14,78% bodova. Na drugom mjestu se i ove godine našao Lidl s 4,27% bodova, a na trećem Müller s 4,12% bodova.

Prvi domaći poslodavac na listi je Rimac Automobili d.o.o. koji je zauzeo četvrto mjesto. Značajni skok imale su još dvije domaće tvrtke: Atlantic grupa koja je došla na peto mjesto s prošlogodišnjeg devetog te Valamar Grupa koja je sa 12. skočila na sedmo mjesto. Ove se godine prvi put među 20 najatraktivnijih poslodavaca našla Bipa, dok se Coca Cola nakon tri godine stanke ponovno vratila u top 20.

Harmonični odnosi i sigurnost najvažniji

Kao presudne faktore atraktivnosti određenog poslodavca, ispitanici su u najvećem postotku isticali harmonične odnose na radnom mjestu (31%) i sigurnost radnog mjesta (30%). Na trećem mjestu nalazi se socijalna odgovornost poslodavca koju je 30% ispitanika ocijenilo presudnim faktorom, a na četvrtom mjestu tvrtkin imidž u poslovnom svijetu (20%). Najmanje ispitanika je, kao i prošle godine, kao presudan faktor atraktivnosti navelo priliku za hijerarhijskim napredovanjem (15%).
Ispitanici kojima je dm-drogerie markt d.o.o. poslodavac prvog izbora, kao presudan faktor atraktivnosti upravo tog poslodavca ističu visinu plaće i ostale materijalne koristi. Lidl se kao poželjan poslodavac ističe sigurnošću radnog mjesta, dok Müller, prema mišljenju sudionika istraživanja, njeguje harmonične odnose u radnoj okolini.

Preferencije prema spolu

I muškarci i žene su na prvo mjesto svoje liste najpoželjnijih poslodavaca stavili DM, s time da je ta kompanija nešto atraktivnija ženama (18,0%) nego muškarcima (8,1%). Ako nastavimo usporedbu atraktivnosti poslodavaca ovisno o spolu ispitanika, doznajemo da se ženama na drugom mjestu liste nalazi Müller, koji je muškarcima tek na osmom mjestu. Na drugom mjestu liste najpoželjnijih tvrtki prema odabiru muškaraca nalazi se kompanija Rimac Automobili, a na trećem Lidl.
Gledano iz muškog kuta, na listi top 10 poslodavaca nalaze se još i INA, Hrvatski telekom te A1 Hrvatska. Zanimljivo, navedene kompanije nisu ušle u top deset tvrtki kod žena. S druge strane, Pliva, Bipa te Zagrebačka banka ušle su među 10 najpoželjnijih tvrtki u izboru žena, ali ne i muškaraca.

Neovisno o stupnju obrazovanja ispitanika, DM je najpoželjniji poslodavac. No, ako krenemo dalje niz listu, primjećujemo da postoje razlike u rangiranju poslodavaca ovisno o stupnju obrazovanja sudionika istraživanja. Tako su ispitanici sa srednjom stručnom spremom na drugo mjesto svoje liste stavili Müller, a na treće Lidl. Na drugom mjestu liste koju su kreirali ispitanici s visokom i srednjom stručnom spremom pozicionirala se tvrtka Rimac Automobili. Prema radnom statusu, DM je poslodavac prvog izbora za sve skupine ispitanika. Drugo mjesto među nezaposlenima i onima koji se još školuju zauzima Lidl, dok zaposleni ispitanici na drugo mjesto većinom odabiru Müller.

Komentiraj članak

Komentari