POZNAT PO 'ORANJU' MAĆUHICA

TKO JE BIO DAMIR DŽEBA? 'Pomoli se svetom Vasiliju i reci da ti je 200 kuna dao Džeba'

U opsežnoj policijskoj akciji diljem Hrvatske, koja je počela u petak, te se proširila i na područje BiH uhićeno više osoba radi udruživanja u zločinačku organizaciju. Narednih dana portal Express donosi feljton o hrvatskoj mafiji, donose priču o Damiru Džebi.

Damir Džeba Dado, javnosti poznat kao “orač maćuhica”, ubijen je rafalom iz vatrenog oružja 16. studenoga 1999. godine ispred “Male kavane” na zagrebačkom Prisavlju. Džebu, koji je, ozlijeđene noge, sjedio u obližnjem kafiću, netko je pozvao na mobitel. 

Kad je otišao do mjesta na kojem je s nekim telefonski dogovorio sastanak, ubijen je. Džeba se, navodno, sutradan trebao javiti policiji na obavijesni razgovor pa je to jedan od mogućih motiva ubojstva. 

No, suradnik policije i tajnih službi zamjerio se mnogima u podzemlju. Prije likvidacije o njemu se među kriminalcima pronio glas kao o “drukeru” i “velikom smradu”, a kad netko tko pliva u tim vodama stekne takvu reputaciju, dani su mu odbrojani. 

Široj javnosti Damir Džeba postao je poznat u veljači 1999. godine nakon “oranja maćuhica” ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Tada se džipom, navodno radi oklade, provezao nekoliko puta po cvjetnjaku, zaprepastivši svojim vandalskim postupkom građane. 

"Damir Džeba bio je sitan kradljivac automobila iz Hercegovine. Rodnu grudu morao je napustiti jer je jedan ukradeni automobil prodao nekom mladiću. Vlasnici vozila tog dečka su likvidirali misleći da im je on ukrao auto. Obitelj stradaloga krenula se osvetiti Džebi koji je spas potražio u Zagrebu.

U središte pozornosti došao je kada je, vjerojatno na kokainu, “izorao” džipom maćuhice ispred zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta. To je bilo u petak navečer. U subotu je bivši predsjednik države Franjo Tuđman, tijekom posjete Hrvatskom narodnom kazalištu, vidio vandalizam. Bivši general Tuđman, navikao na red, rad i disciplinu pocrvenio je od bijesa.

Odmah je nazvao tadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ivana Penića i zatražio da se to ispita i otkrije krivac. Penić je dalje proslijedio naređenje po zapovjednoj liniji. Policija je, kako je to uobičajeno, vodila postupak protiv nepoznatog počinitelja zbog oštećenja tuđe stvari.

Više pročitajte OVDJE.

Komentiraj članak

Komentari