Posljedice umjetničkog stvaranja

Tko će sanirati štetu nakon EPK instalacije u Mokošici? /FOTO/

Možda će zapaljenje automobila u Mokošici nekad u budućnosti ostaviti kakvu dublju društveno angažiranu poruku Mokošanima, no za sada je samo izgorjeli asfalt na parkiralištu jedini stvarni i vidljivi rezultat ove akcije-instalacije. Tko će štetu sanirati, i što je najbitnije od svega, je li moralo doći do toga da se ona uopće stvori, očito je danas najmanje bitno.

Naime, u sklopu kandidature Dubrovnika za Europsku prijestolnicu kulture, uz projekt Razotkrivanje, u subotu je zapaljen stari automobi kao umjetnička instalacija kojom se predstavio Dalibor Martinis. Motiv njegovog "stvaranja" je palež automobila u Francuskoj od strane imigranata i siromašnijeg dijela stanovništva. Mokošica je u cijeloj priči odabrana da imitira pariško predgrađe kao mjesto događanja, kako je koordinator Razotkrivanja Marko Ercegović priopomenuo, "gdje postoji mogućnost da se to zaista i dogodi".

Sve je to skupa u najmanju ruku diskutabilno, i dok se sazna koji je efekt s akcijom postignut, zasad je samo vidljiva i mjerljiva šteta za koju se ne zna hoće li je itko sanirati. Naime, na parkingu, koji nikad nije nastradao od navodnih huligana i diletanata, sada strši golemi trag izgoretine na asfaltu.

Osim samog traga vatre, zasigurno stanovnici ovoga gusto naseljenog gradskog kotara nisu bili niti oduševljeni gustim dimom od metala i gume, kao niti pjenom koja je nakon intervencije vatrogasaca ostala na samom parkingu. O samom utjecaju na okoliš prilikom umjetničke izvedbe, suvišno je i govoriti.

Olupina izgorjelog automobila sutra će stajati kao eksponat u nekom reprezentativnom prostoru. O njoj će se ponosno govoriti i vjerojatno hvaliti buntovnim idejama naručenim iz gerilskog Programskog inkubatora EPK ureda.
S druge stane grada, nemala mrlja od paljevine ostat će kao određeni ožiljak vremena na asfaltu Mokošice nad kojim će se zgražavati prolaznici.

Pritom, "selfie" fotografije s plamenom buktinje u pozadini, nastale za vrijeme umjetničkog čina širit će lažnu sliku buntovnog Dubrovnika po svijetu taman onoliko koliko je i snijeg s Luže u sklopu Dubrovačkog zimskog festivala bio stvaran.


Komentiraj članak

Komentari