Stier, Krstičević i Marić sigurni?

TKO ĆE BITI NOVI MINISTRI? Dok Plenković šuti, imena cure, kandidata ima za dvije vlade

Ništa se ne zna, a imena potencijalnih kandidata svaki dan je sve više. Tako bi se otprilike moglo sažeti iščekivanje predstavljanja članova nove vlade.

Njezin mandatar Andrej Plenković čvrsto je odlučio da neće otkriti ime niti jednog kandidata za ministarsko mjesto, već će ih sve predstaviti ‘u paketu’, najvjerojatnije sredinom idućeg tjedna.

Dotad je znatiželjnoj javnosti i medijima prepušteno da se gombaju s onim imenima koja stižu neslužbenim kanalima i iz kuloara.

Stier, Krstičević i Marić sigurni?

Od onih koja su se tim putevima iskristalizirala kao najsigurnija, zasad su imena Davora Ive Stiera te Damira Krstičevića. Stieru će Plenković navodno povjeriti dužnost ministra vanjskih poslova i jednog od potpredsjednika Vlade, dok bi Krstičević trebao biti ministar obrane.

Kao poprilično siguran člana buduće vlade figurira i Zdravko Marić, dosadašnji a vjerojatno i budući ministar financija. Mjesta bi mogli zadržati i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković te Tomislav Tolušić na čelu Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

Ministarstvo branitelja kojem će biti vraćen naziv Ministarstva hrvatskih branitelja, i dalje bi mogao voditi Tomo Medved, iako se spominjalo i ime Zvonka Milasa.

HDZ će Mostu ‘oduzeti’ Ministarstvo poljoprivrede, a za čelno mjesto u njemu u igri je do jučer bio Tugomir Majdak, a od danas i Davor Adžić, vlasnik farme krava iz Slavonije Potonji je danas bio na sastanku u središnjici HDZ-a gdje Plenković očito obavlja razgovore s potencijalnim kandidatima.

Promenada u središnjici HDZ-a

Ondje je danas na odlasku viđena i Martina Bienenfeld direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba, pa se počelo nagađati da bi ona mogla preuzeti Ministartvo turizma, iako se nagađalo da bi na tojh dužnosti mogao ostati Anton Kliman. Zdravstvo bi, kažu izvori, mogao preuzeti jedan od dvojice liječnika-povratnika u HDZ: Drago Prgomet ili Milan Kujundžić.

Prvi je pripadnik umjerenije struje u stranci, a drugi desnije, pa se spekuliralo da bi imenovanjem Kujundžića Plenković primirio desno krilo HDZ-a. A dio tog desnog krila, kao i golemi dio desno orijentirane javnosti želio bi na mjestu ministra kulture i dalje vidjeti Zlatka Hasanbegovića. No, budući da je Plenković objavio kako ima potporu svih osam zastupnika nacionalnih manjina, a zna se da su četvorica njih (trojica SDSS-ovaca i zastupnik talijanske manjine Furio Radin) podršku uvjetovali Hasanbegovićevom odlaskom, vjerojatno će u tu fotelju zasjesti netko drugi.

Do sada su spominjana imena Andre Opare Krstulovića,bivšeg ministra Jasena Mesića, dok se kao najozbiljnija kandidatkinja pojavila Nina Obuljen Koržinek. Neki su meidji danas objavili da bi na to mjesto mogla doći Bruna Esih, politički i svjetonazorski bliska Hasanbegoviću, no ona je tu mogućnost sama opovrgnula.

Trojica mostovaca ostaju, a dolazi Kovačić

U igri za ministra znanosti i obrazovanja navodno su bivši karlovački gradonačelnikDamir Jelić te bivši ministar znanosti Radovan Fuchs.

Najčešće spominjani kandidat za čelno mjesto u Ministarstvu gospodarstva, još jednog bez kojeg ostaje Most, jest Tomislav Ćorić, a navodno je u kombinaciji za isto ili za ministarstvo rada i mirovinskog sustava o Goran Marić.

A što se Mosta tiče, Vlaho Orepić bi trebao ostati na čelu MUP-a, Ante Šprlje na čelu Ministarstva pravosuđa, a Slaven Dobrović na čelu Ministarstva zaštite okoliša kojemu će, po mnogima nesuvislo, biti dodan i resor energetike. Potpredsjednik Vlade iz redova Mosta trebao bi biti Ivan Kovačić koji bi tada preuzeo i Ministarstvo uprave.

Zna se da će nova vlada umjesto dosadašnjih 20 imati 19 ministarstava te šest državnih stručnih ureda. 

Izvor: Net.hr 

Komentiraj članak

Komentari