U prostorijama DPDS-a

Tko je sve bio na izložbi armenskih križeva u kamenu Khachkara /FOTO/

U prostorijama Društva prijatelja dubrovačke starine u Širokoj ulici jučer, povodom Feste sv. Vlaha, otvorena je izložba pod nazivom 'Povijest Khachkara, okamenjeni simboli armenske duše'.

Riječ je o izložbi fotografija prof. dr. sc. Anne Givargizyan, urednice časopisa "Zham", koju je uz autoricu otvorio i izaslanik Arama I., katolikosa Armenske apostolske pravoslavne Crkve nadbiskup Kegham Katcherian iz Libanona.
 
- Khachkar u prijevodu znači kamen križ. Predstavlja simbol radosti, svjetla i života. Khachkari se mogu pronaći u svim vjerskim obilježjima Armenske Crkve - rekao je nadbiskup Kegham Katcherian.

Khachkar se i danas prave na tradicionalan način iz lokalnog kamena, klesanjem dlijetom, oštrim perima i čekićima. Potom se bruse finim pijeskom, a malene pukotina i nepravilnosti se uklanjaju gipsom ili glinom, te se naposlijetku boje. Jednom završen hačkar se podiže uz maleni vjerski obred, te se nakon posvećenja vjeruje kako posjeduje svete moći zaštite, pobjede, dugog života, sjećanja, pomoći, i meditacije za spas duše. tradicionalni način proizvodnje hačkara, te metode obrade i ornamenti, se prenose s koljena na koljeno u obitelji klesara hačkara, ili sustavom šegrta s majstora na vježbenike, uz podršku regionalnoj različitosti i individualnim improvizacijama. Zbog toga su simbolizam i proizvodnja hačkara upisani na UNESCO-v Popis nematerijalne svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 2010. godine.

Zanimljiva izložba okupila je moštvo štovatelja različitosti kultura s prigodnim programom kao i govorom nadbiskupa  Khegham Khachterian, a sve je prevodila Naira Asatryan.

 
Svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti do 3. ožujka.

N.S.
Komentiraj članak

Komentari