Američko istraživanje

Tjelovježba pomaže u odvikavanju od pušenja

Tjelovježba bi mogla učiniti uspješnijim nastojanja tinejdžera da prestanu pušiti, pokazuje novo američko istraživanje.

Ranija istraživanja pokazuju kako vježbanje kod odraslih može pomoći u odvikavanju od pušenja a vjeruje se da fizička aktivnost ublažava apstinencijske simptome i umanjuje potrebu za cigaretama.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Pediatrics, promatralo je učinak poticanja na tjelovježbu u okviru standardnog programa odvikavanja tinejdžera od pušenja. Američki program odvikavanja od pušenja za srednje škole, koji se provodi u državnim školama, postiže 21 posto uspjeha u napuštanje navike.

Istraživanje je provođeno u Zapadnoj Virginiji u kojoj je veći broj pušača među srednjoškolcima a tjelovježba na niskoj razini i ispitanicima su ponuđena tri različita programa pomoći. Prvi je bio standardni program, drugi standardni program obogaćen tjelovježbom i treći jednokratno savjetovanje sa stručnom osobom.

U istraživanju su sudjelovala 233 učenika i nakon šest mjeseci pokazalo se da program obogaćen tjelovježbom ima najveći uspjeh te je uz njegovu pomoć prestalo pušiti 31 posto ispitanika, uz standardni program njih 21 posto je prestalo a nakon jednokratnog savjetovanja manje od 16 posto.

Istraživanje je utvrdilo i to da je dodavanje tjelovježbe postiglo rezultate samo kod dječaka, odnosno u programu obogaćenom tjelovježbom 27 posto mladića prestalo je pušiti naspram 18 posto koliko ih je prestalo pušiti uz standardni program. Kod djevojaka nije bilo takvih odstupanja i 26 posto prestalo je pušiti uz standardni program obogaćen tjelovježbom dok ih je 23 prestalo uz standardni program.

Komentiraj članak

Komentari